HARTĂ. Câte ore muncesc europenii în fiecare săptămână. Românii sunt cei mai muncitori din UE

HARTĂ. Câte ore muncesc europenii în fiecare săptămână. Românii sunt cei mai muncitori din UE

Ţările mai puţin bogate din Europa (după PIB-ul pe cap de locuitor) tind să aibă săptămâni de lucru mai lungi, relevă datele analizate de Profit.ro. De exemplu, în Balcani — inclusiv Turcia, Serbia, Bosnia şi Herţegovina, Grecia şi România — oamenii lucrează, în medie, peste 40 de ore pe săptămână la locurile lor de muncă principale, scrie Profit.ro.

În contrast, cei din Olanda muncesc în medie 32 de ore pe săptămână.

O hartă VisualCapitalist arată numărul mediu de ore lucrate săptămânal de europeni, pe ţări, conform Sondajului Forţei de Muncă realizat de Eurostat (2023).

Setul de date acoperă persoanele angajate cu vârste între 20 şi 64 de ani, în „ocuparea principală” şi include munca cu normă întreagă şi cu normă parţială.


Un alt aspect găsit în Sondajul Forţei de Muncă este modul în care orele de lucru săptămânale variază în funcţie de ocupaţie. Cei care lucrează în agricultură, silvicultură şi pescuit au săptămâni de lucru cele mai lungi (44 de ore).

Corelând ambele seturi de date, apar unele legături. De exemplu, în Turcia şi Serbia, două ţări în care se munceşte cel mai mult, aproape 20% din forţa de muncă este angajată în agricultură.

În mod similar, Bosnia (locul 3) şi România (locul 5) au aproximativ aceeaşi distribuţie (20%) a forţei de muncă în agricultură.

Între timp, orele de muncă din Grecia vor arăta altfel în statisticile din 2024. Guvernul a introdus o săptămână de lucru de şase zile pentru anumite industrii, într-un efort de a spori productivitatea.

Conform legislaţiei care are ca scop abordarea unor probleme precum scăderea populaţiei, lipsa forţei de muncă calificate şi munca nedeclarată, angajaţii pot lucra opt ore în a şasea zi de muncă şi trebuie să primească un supliment de 40% la plata pentru ziua de muncă suplimentară.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt