Guvernul, obligat de instanţă să organizeze alegeri parţiale

Guvernul, obligat de instanţă să organizeze alegeri parţiale

Guvernul este obligat de instanţă să organizeze alegeri parţiale în cele peste 60 de localităţi rămase fără primar! Fostul premier Ludovic Orban a câştigat definitiv procesul intentat Executivului. Numai că suntem într-o situaţie paradoxală, legea prevede că nu pot fi organizate alegeri parţiale cu mai puţin de un an înainte de alegerile locale. 

62 de localităţi din România nu au primar, arată datele Autorităţii Electorale Permanente. În unele cazuri, şi de doi ani. Asta deşi guvernul ar fi trebuit să organizeze alegeri în cel mult 90 de zile de la vacantarea postului.  Ludovic Orban a reclamat în instanţă neregula şi a dat în judecată guvernul. Iar acum a câştigat definitiv. 
Un refuz inexplicabil, spune fostul premier. Dintre localităţile  conduse de primari interimari, care nu au obţinut acest drept prin vot, şase sunt oraşe, iar 56 comune.
Chiar dacă instanţa obligă acum guvernul să organizeze alegeri, există o altă problemă: legea interzice scrutinul electoral cu mai puţin de un an înainte de expirarea mandatului.
Ludovic Orban a depus în mai şi o plângere penală împotriva guvernului condus la acea vreme de Nicolae Ciucă, pentru refuzul de a organiza alegeri parţiale.

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt