Guvernul condus de Marcel Ciolacu, prin Ministerul Muncii, a publicat la 12 iunie, în transparenţă decizională, proiectul de lege privind stabilirea salariilor minime adecvate, pentru a respecta directiva UE în domeniu.
Conform proiectului de lege publicat, actualizarea salariilor minime adecvate va trebui să ţină cont de puterea de cumpărare şi de rata de creştere a salariilor, distribuţia lor şi productivitatea muncii. Măsura este un pas important către adoptarea salariului minim european, obiectiv pe care Guvernul şi-a asumat, politic, că-l va introduce de la 1 ianuarie 2025.
„Vrem ca românii să aibă slujbe plătite cât mai aproape de media europeană. Cred că asta aşteaptă românii de la noi, nivel de trai mai bun şi preţuri corecte. Nu circ în stradă, cum fac încă unele partide, deşi au fost deja taxate dur de electorat”, a declarat Marcel Ciolacu.
Prin majorarea aplicată de la 1 iulie, România se apropie mai mult de cerinţele Directivei UE
Mecanismul european stabilit prin Directiva 2041/2022 privind salariul minim adecvat în UE stabileşte că valoarea salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată trebuie să fie de 50%-52% din câştigul salarial mediu brut.
Datele arată că România va fi extrem de aproape de respectarea mecanismului european încă de luna viitoare. Nivelul salarial mediu brut luat în calcul la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul 2024 a fost de 7.567 lei.
Astfel că, prin creşterea de la 1 iulie a venitului minin la 3.700 lei se ajunge la aproximativ 49% din salariul mediu.
Implementarea unui mecanism de ajustare anuală a salariului minim în funcţie de indicatorii economici va facilita estimări mai precise pentru alocarea resurselor financiare pe termen mediu şi lung, atât pentru forţa de muncă, cât şi pentru dezvoltarea afacerilor.
Salariul minim european creşte salariul mediu net din România, şi invers
Mecanismul european implementat în acest an în România presupune o creştere automată şi previzibilă a salariului minim, având ca termen de referinţă salariul mediu pe economia naţională. Creşterea se aplică însă şi în sens invers, adică un salariu minim mai mare va conduce şi la o creştere a salariului mediu net.
Potrivit datelor statistice, salariul mediu net anual din România s-a mărit cu 20%, în 2023, dublu faţă de inflaţie şi cu cel mai mare ritm din ultimii 10 ani. Veniturile au crescut o dată cu majorarea salariului minim, care a făcut un salt net de 36% anul trecut.
Ţinând cont că aproape 2 milioane de angajaţi din România sunt plătiţi cu salariul minim, adică circa 30% din forţa de muncă activă, creşterea salariului minim determină o creştere a salariului mediu anual.