Comasări de instituţii, praguri de venituri, încurajarea performanţei şi eliminarea bonusurilor care uneori, la stat, depăşesc salariile - aceasta este ţinta de reducere a aparatului bugetar de către actualul Executiv.
„Statul trebuie să fie eficient, iar primul pas este o reforma administrativă, este primul guvern care-şi asumă o asemenea reformă. Sunt peste 50 de măsuri propuse care vizează componenta de activitate publică”, a declarat la Prima News, George Balaşnicu, consilier de stat din partea PSD.
El a spus că este vorba inclusiv despre instituţii ale statului şi posturi care au fost create ca unii să aibă funcţii de conducere.
„Sunt cazuri în care beneficiile pot depăşi salariul de bază, ceea ce nu este în regulă, trebuie să dispară poziţiile create pentru ca unii să aibă funcţii de conducere. Sunt peste 50 de măsuri propuse care vizează componenta de activitate publică. Discutăm despre structuri ale statului care nu-şi justifică existenţa”, a arătat Balanişcu.
Dar deocamdată sunt doar discuţii, a precizat senatoarea USR Anca Dragu.
„Care sunt cele 50 de măsuri şi ce impact vor avea asupra noastră? Suntem în luna august, deficitul bugetar va depăşi cu mult 5 la sută, se apropie de 6 la sută, în condiţiile în care ţinta este de 4,4 la sută. Cu o economie care încetineşte şi cu un deficit care tot creşte, noi tot discutăm. Guvernul este neserios, asemenea discuţii trebuie să aibă loc în mod responsabil între factorii implicaţi şi nu pe surse”, a spus Anca Dragu.
Ea a subliniat că acest gen de discurs ar fi trebui să stea la baza bugetului pe 2024, „dar noi încă n-am înţeles ce se întâmplă cu cel pe 2023”.
„Pentru închiderea derapajului bugetar vom creşte taxe şi impozite de la 1 septembrie, iar reducerile bugetare vor fi prevăzute în bugetul pe 2024. Ce am văzut scurs în presă este pentru testarea apelor. Vedem un impact negativ asupra celor mai mici contribuabili: PFA-uri, microîntreprinderi, pentru care impozitul va creşte de 3-4 ori. Microîntreprinderile sunt văzute de statul român ca mofturi ale unor oameni foarte bogaţi”, a arătat Dragu.
Ea a mai spus că ar fi trebuit redus numărul de secretari de stat de la 200, câţi sunt acum, la 80, câţi erau acum doi ani şi jumătate, pe vremea guvernării USR, şi că ANAF trebuia modernizat şi computerizat demult.