Grecia, România şi Bulgaria, în avangarda tranziţiei verzi din Europa de Sud-Est

Grecia, România şi Bulgaria, în avangarda tranziţiei verzi din Europa de Sud-Est

Perspectivele pozitive puternice de dezvoltare a pieţelor de surse regenerabile de energie din Grecia, Bulgaria şi România au fost evidenţiate de Stavros Skarlis, Senior Associate la compania de analiză Aurora Energy Research, scrie Profit.ro.

Conform obiectivelor naţionale stabilite de cele trei ţări pentru dezvoltarea capacităţii „verzi” instalate, este de aşteptat ca până în 2030, acestea să continue să implementeze proiecte care au o capacitate totală de 40 GW, s-a mai arătat la a 6-a ediţie a conferinţei Renewable and Storage Forum, organizată de energypress. Mai exact, majoritatea proiectelor noi vizează parcuri fotovoltaice, dar o pondere semnificativă vizează şi alte tehnologii, cum ar fi stocarea, scrie Energy Press (Grecia).

În plus, potrivit lui Skarlis se disting 3 parametri cruciali care determină această dezvoltare, şi anume cadrul de reglementare, licitaţiile pentru surse regenerabile şi mediul economic favorabil pentru proiecte comerciale. Factorii de mai sus sunt un „motor” de creştere, prefigurând rezultate şi mai mari în ceea ce priveşte extinderea pieţei „verzi” în perioada următoare, arată Rador.

Skarlis a mai subliniat că pentru cele trei ţări costul dezechilibrului surselor regenerabile depăşeşte costul mediu european corespunzător, dar este de aşteptat ca acesta să fie atenuat odată cu întărirea lichidităţii pe piaţă.

La finalul discursului său, Skarlis a vorbit despre preţurile zero şi negative care apar din ce în ce mai mult pe piaţă. Mai exact, Aurora Energy Research observă că aceste fenomene „îngreunează” planurile de afaceri ale proiectelor şi este de aşteptat ca situaţia să se accentueze în perioada următoare. Cu toate acestea, se preconizează că introducerea stocării va atenua  problema, după cum reiese din studiile efectuate pe această temă de către Aurora Energy Research.

În concluzie, ritmul de răspândire a bateriilor în raport cu gradul de răspândire a surselor regenerabile va determina în ce măsură vor fi limitate aceste valori zero şi negative.

Afla mai multe despreenergiegreciaromania
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt