Ursula von der Leyen se va confrunta joi cu un vot de neîncredere în Parlamentul European, scrie POLITICO.
Este pentru prima dată în mai mult de un deceniu când şefa Comisiei se confruntă cu un astfel de demers.
În acest stadiu, votul este în principal simbolic - majoritatea grupurilor politice au semnalat deja că vor vota împotriva moţiunii de cenzură - dar subliniază furia crescândă faţă de ea la Bruxelles, după o serie de mişcări controversate şi scandaluri.
În cazul în care moţiunea de cenzură ar trece, aceasta ar duce la demisia întregii Comisii şi ar declanşa procesul complex de numire a 27 de noi comisari europeni.
Preşedintele Parlamentului European, Roberta Metsola, a anunţat miercuri seara programarea liderilor grupurilor politice.
Dezbaterea a fost programată pentru luni, în timpul căreia va apărea von der Leyen. Aceasta ar urma să fie urmată de o discuţie în care liderii grupurilor politice îşi vor exprima opiniile.
Deputatul român de dreapta Gheorghe Piperea a depus moţiunea de cenzură după ce săptămâna trecută a strâns suficiente semnături pentru a-şi exprima indignarea faţă de textele secrete ale acesteia din 2021 cu Albert Bourla, directorul general al gigantului farmaceutic Pfizer. Acestea se refereau la discuţii privind aprovizionarea Europei cu vaccinuri în plină pandemie de coronavirus.
Deşi unii membri ai Partidului Popular European al lui von der Leyen şi ai partidului de dreapta ECR şi-au retras sprijinul pentru moţiune în urma presiunilor din propriile rânduri, aceasta a întrunit totuşi cele 72 de semnături necesare pentru a fi adoptată.
În ciuda tulburărilor politice recente, în care socialiştii şi liberalii au acuzat-o pe von der Leyen că s-a aliniat extremei drepte pentru a diminua reformele ecologice, majoritatea centristă a UE, care a sprijinit preşedinţia sa, nu pare decisă să susţină mişcarea.