Miercuri seara, din coşul aflat deasupra Capelei Sixtine a ieşit fum negru, semnalizând faptul că, în urma primului tur de vot, cei 133 de cardinali electori nu au reuşit să desemneze succesorul lui Francisc I.
Acest rezultat nu a reprezentat o surpriză, fiind considerat un prim test de forţă între grupările din cadrul Conclavului.
Procesul de alegere a noului Suveran Pontif continuă joi, zi în care sunt programate patru tururi de scrutin — două dimineaţa şi două după-amiaza.
Pentru a fi ales Papă, un cardinal trebuie să obţină sprijinul a două treimi dintre cei 133 de electori, adică minimum 89 de voturi.
Potrivit datelor oficiale furnizate de Vatican, în jur de 45.000 de credincioşi s-au aflat miercuri seară în Piaţa Sfântul Petru, în aşteptarea semnului simbolic.
După încheierea votului, cardinalii se retrag la reşedinţa Sfânta Martha, locul unde au parte de cină şi de odihnă, aceeaşi reşedinţă în care a locuit Jorge Bergoglio înainte de a deveni Papă.
Printre numele vehiculate ca posibili succesori se numără francezul Jean-Marc Aveline, italienii Pietro Parolin, Matteo Zuppi şi Pierbattista Pizzaballa, filipinezul Luis Antonio Gokim Tagle, Robert Sarah din Guineea, suedezul Anders Arborelius, precum şi germanul Gerhard Müller.