Întâlnirea ministrului Agriculturii, Florin Barbu, cu asociaţiile oierilor s-a finalizat după două ore discuţii în care au fost tranşate toate problemele sectorului, începând de la subvenţiile alocate în 2024, fondurile europene disponibile pentru sector, până la colectarea şi prelucrarea lânii, tuns şi păstorit, informează Agerpres.
Deşi toţi reprezentanţii asociaţilor prezente la discuţii au declarat că sunt mulţumiţi de ceea ce au obţinut în urma negocierilor cu ministrul Agriculturii, în timpul declaraţiilor de presă mai mulţi oieri au demarat un protest în jurul ministerului, cu maşinile, claxonând şi solicitând plata subvenţiilor din sector pentru luna decembrie.
Întrebat despre acest protest ad-hoc din jurul Ministerului Agriculturii, Florin Barbu a transmis că tot sectorul ovin a fost prezent la discuţii, iar cei de afara nu reprezintă sectorul, chiar dacă ei îşi spun oieri sau ciobani.
"Cei de afară cer subvenţionarea accizei la benzină, nu sunt fermieri. Tot sectorul ovin reprezentativ este aici, nu sunt afara oieri, ciobani. O spun clar: subvenţiile sunt plătite de către Ministerul Agriculturii şi APIA, 95%. Că există 5% persoane care nu şi-au adus documente sau au alte suprapuneri de parcelă, pentru că atunci când ai subvenţii şi ai o fermă şi în vegetal şi în zootehnic trebuie aduse nişte documente care să clarifice în sprijinul cuplat, fie că vorbim la vaca de lapte, fie că vorbim la oaia de lapte, trebuie să ai documentele justificative privind valorificarea. Subvenţiile se vor plăti până pe 31 martie, aşa s-au plătit în fiecare an, adică nu sunt probleme din punctul acesta de vedere. Probabil afară sunt taximetrişti", a declarat, luni, ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Florin Barbu.
De altfel, şi reprezentanţii asociaţiilor din sectorul ovine şi caprine au confirmat că nu fac parte din organizaţiile lor.
Ministrul a subliniat că ziua de 15 ianuarie, în care îl sărbătorim pe poetul Mihai Eminescu, este ziua care i-a unit şi i-a adus pe toţi la masă.
"Astăzi este ziua poetului Mihai Eminescu. Eminescu a spus un lucru foarte important: prin unire e tărie. Şi cred că toţi fermierii care sunt astăzi aici, atât din asociaţii, cât şi persoane fizice, asta ne-a adus pe toţi la masă, ne-a unit. Sunt sigur că, în continuare, împreună cu fermierii din toate zonele, printr-o unire corectă, putem fi puternici, putem fi mai buni şi, mai mult de atât, îmi doresc ca România să devină un exportator către toate statele din Uniunea Europeană şi din piaţa mondială şi sunt sigur că împreună putem face acest lucru", a adăugat Barbu.
Ministrul Agriculturii se întâlneşte luni şi marţi cu reprezentanţii asociaţiilor de fermieri, ai procesatorilor şi retailerilor, pentru a discuta problemele cu care se confruntă, măsurile de sprijin şi soluţiile de finanţare.