Premieră în România. O elevă a fost obligată de instanţă să-i plătească daune morale în valoare de 5 mii de lei unui coleg pentru că i-a trucat imaginea într-un clip video. Practic, l-a pus pe băiatul respectiv într-o postură indecentă şi l-a denigrat. Totul s-a întâmplat în judeţul Giurgiu, iar fenomenul poartă numele de deepfake. Este pentru prima dată când autorităţile din România iau măsuri într-un astfel de caz.
Aproximativ o oră, atât durează editarea unei poze. Într-un timp scurt, un om poate fi pus într-o situaţie penibilă fără să fi făcut ceva. Fenomenul se numeşte deepfake, iar autorităţile din România au sancţionat pentru prima oară o adolescentă care şi-a denigrat colegul.
După ce cazul a ajuns pe mână autorităţilor, ambele părţi implicate în dosar au cerut daune morale.
Tehnologia a avansat atât de mult încât oricine poate învăţă rapid cum să editeze poze sau videoclipuri. Tot ce trebuie să facă este să urmărească tutoriale pe internet şi să exerseze.
Fenomenul deepfake este tot un fel de bullying. Este practic o nouă metodă prin care elevii îşi umilesc colegii cu care au diverse conflicte. Ca acest fenomen să nu ia amploare, răul trebuie tăiat de la rădăcină.
Deepafake este o metodă prin care se generează conţinut digital fals. Aceste poze şi videoclipuri sunt realizate astfel încât să pară reale.