Faleza din Costineşti stă să se prăbuşească

Faleza din Costineşti stă să se prăbuşească
foto: web.archive.org

Litoralul românesc îşi pierde falezele încet, dar sigur. Marea a măcinat atât de mult malul, încât sapă sub structura de rezistenţă. Faleza din Costinesti până în dreptul epavei stă să se prăbuşească şi numai un miracol a facut ca până azi niciun turist sa nu fie rănit. Plaja din zonă a fost închisă publicului, pe o porţiune de câteva sute de metri, iar acum, inginerii de la Apele Române încearcă să găsească alte soluţii. 
De ani întregi, faleza din Costineşti este un pericol pentru localnici si turisti . Autorităţile au pus în urmă cu trei ani stâlpi de fier ca să protejeze malul. Între timp, au început să se prăbuşească pe nisip, iar marea aproape că-i înghite cu totul.  
Nici măcar peticul de nisip pe care turiştii făceau plajă vara trecută nu mai există. Iar o terasă situată chiar pe faleză s-a dărâmat, după ce marea a spălat nisipul de la baza peretelui de beton.
Cei de la Apele Romane Dobrogea-Litoral au făcut, în urmă cu cinci ani un studiu din care rezultă că o bună parte din faleză este într-o stare critică şi există pericolul real ca planşeele de beton, care au rol de susţinere, să se disloce şi să se prăbuşească. 
Nici un constructor nu a participat la licitaţia organizata de Apele Romane pentru atribuirea contractului de execuţie a falezei Costinesti. 
 
Licitaţia va fi reluată, dar toate aceste amânări şi proceduri fac ca în acest sezon estival gardurile să reprezinte singura intervenţie a statului român pentru evitarea unor accidente. Planurile pentru Costineşti sunt ca plajele sa fie lăţite cu segmente între 70 şi 150 de metri şi se vor amenaja şapte diguri de piatră pentru reţinerea sedimentelor. 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt