Fabricile din China îşi reduc producţia şi trimit muncitorii acasă sub presiunea tarifelor impuse de Trump

Fabricile din China îşi reduc producţia şi trimit muncitorii acasă sub presiunea tarifelor impuse de Trump

Războiul comercial declanşat de Statele Unite începe să afecteze vizibil industria de producţie din China. Pe măsură ce tarifele vamale impuse de administraţia Trump reduc semnificativ comenzile din SUA, tot mai multe fabrici chineze îşi încetinesc activitatea, suspendă producţia şi îşi trimit muncitorii acasă, relatează Financial Times.

Cu majoritatea produselor chinezeşti supuse acum unor taxe de cel puţin 145%, mulţi proprietari de fabrici se confruntă cu anulări sau suspendări de comenzi din partea clienţilor americani. Aproximativ 15% din exporturile Chinei din anul precedent au avut ca destinaţie SUA, iar efectele tarifelor devin tot mai evidente în rândul muncitorilor şi managerilor de fabrici.

Angajaţii intervievaţi de Financial Times vorbesc despre linii de producţie oprite, suspendări temporare şi reducerea drastică a orelor suplimentare. Fabricile care produc bunuri precum blugi, tălpi de pantofi, prize electrice sau electrocasnice resimt acut impactul noilor taxe.

Wang Xin, şefa Asociaţiei de comerţ electronic transfrontalier din Shenzhen, a declarat că mulţi dintre cei peste 2.000 de comercianţi pe care îi reprezintă sunt „extrem de îngrijoraţi” şi au cerut furnizorilor „să oprească sau să întârzie livrările”. În consecinţă, unele fabrici au suspendat activitatea pentru una sau două săptămâni.

„Comenzile noastre la export au dispărut, aşa că ne-am oprit temporar”, a declarat un muncitor de 28 de ani dintr-o fabrică de mase plastice din provincia Fujian, menţionând că producţia este oprită de o săptămână.

Situaţii similare sunt raportate în diverse regiuni industriale ale Chinei. La DeHong Electrical Products din Dongguan, muncitorii au fost trimişi în concediu de o lună, plătit la nivelul salariului minim, conducerea recunoscând că fabrica se află sub „presiune semnificativă pe termen scurt”.

Compania Hangzhou Stellarmed, producător de echipamente medicale, le-a sugerat angajaţilor să folosească restul lunii aprilie pentru a-şi găsi alte locuri de muncă. „Nu ştim cât va dura asta. Putem doar să aşteptăm şi să vedem ce se va mai întâmpla. Nu putem face altceva nimic”, a declarat proprietara fabricii.

Fenomenul afectează şi alte sectoare, de la industria jucăriilor până la producţia de matriţe din plastic, unde orele suplimentare au fost anulate. „Nu ne este uşor în acest moment”, a mărturisit un muncitor din Zhejiang, care a primit două săptămâni libere.

Han Dongfang, fondatorul China Labor Bulletin, avertizează că „rearanjarea sectorului de producţie al Chinei va fi un proces pe termen lung, iar muncitorii vor fi cei sacrificaţi”.

Deşi unele produse electronice, precum telefoanele mobile, au fost scutite de cele mai dure tarife, oraşele industriale precum Shenzhen şi Dongguan au fost nevoite să lanseze programe de sprijin pentru exportatori, inclusiv subvenţii şi extinderea asigurărilor comerciale.

Un manager al companiei Ningbo Taiyun Electric a confirmat suspendarea producţiei, cu excepţia unor comenzi destinate pieţei europene: „Mai avem nişte comenzi din Europa, încercăm să obţinem mai multe.”

În replică la tarifele americane, China a aplicat o taxă suplimentară de 125% asupra importurilor din SUA. În timp ce Donald Trump şi-a exprimat dorinţa de a discuta direct cu preşedintele Xi Jinping pentru a găsi soluţii, Beijingul nu pare grăbit să iniţieze un dialog la nivel înalt.

Afla mai multe desprechinamuncitoritarifetrump
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt