Să nu uităm pentru că istoria nu trebuie să se repete! Este unul dintre motto-urile celor care au avut şansa să supravieţuiască Holocaustului. Peste 6 milioane de evrei au fost ucişi în timpul celei de-a doua conflagraţii mondiale la comanda regimului nazist. Tot atunci au fost deportaţi şi aproximativ 30.000 de evrei din Oradea, care reprezentau o treime din populaţia oraşului. Puţini sunt cei care au reuşit să se mai întoarcă acasă. În amintirea lor, la Oradea s-au deschis două expoziţii care cuprind lucrări de artă plastică realizate de pictori evrei.
De câţiva ani sinagoga Aachvas Rein a fost transformată în Muzeul Istoriei Evreilor care conţine printre altele obiecte care fac referinţă la acea perioada nefastă, precum regulamentul din ghetou, documente care atestă recuperarea obiectelor, steaua galbenă, documente din detaşamentele de muncă forţată, dar şi lucrurile pe care evreii din Oradea le-au lăsat în urma lor atunci când au fost deportaţi. La cele două expoziţii deschise acum au fost invitaţi şi urmaşii celor care au supravieţuit Holocaustului.
Expoziţia cuprinde 28 de lucrări de artă plastică realizate de pictori evrei, activi în segmente diferite de timp în cadrul Şcolii băimărene de pictură şi 25 de fotografii care provin din colecţia Muzeului Memorial al Holocaustului din Washington, Statele Unite.
Expoziţia poate fi vizitată până pe 31 mai. Termenul de Holocaust, este o traducere a cuvântului ebraic olah, care înseamnă „ardere de tot" şi care denumeşte vechiul ritual iudaic de sacrificiu în care bucăţi de animale sau plante erau arse pe altar pentru Dumnezeu.