Experţii nu se aşteaptă la un boom economic pentru Germania de pe urma găzduirii Euro 2024

Experţii nu se aşteaptă la un boom economic pentru Germania de pe urma găzduirii Euro 2024

Experţii estimează că găzduirea Campionatului European de Fotbal 2024 de către Germania nu va avea un efect direct asupra economiei sale, care trece în prezent printr-o perioadă dificilă, transmite DPA, preluat de Profit.ro.

Campionatul European de Fotbal 2024 va fi organizat în 10 oraşe în perioada 14 iunie - 14 iulie. Acesta este cel mai important eveniment sportiv organizat în Germania după Campionatul Mondial de Fotbal din 2006, eveniment care a rămas în memoria germanilor pentru impactul său cultural, dar nu şi pentru cel economic.

"Meciurile de la Euro 2024 ar putea avea un efect pozitiv psihologic indirect asupra economiei germane. În special hotelurile şi industria de catering ar putea beneficia de pe urma cererii suplimentare, dar asta nu va avea un impact major asupra întregii economii", susţine Marcel Fratzscher, preşedintele Institutului German pentru Cercetări Economice de la Berlin.

Michael Grömling de la Institutul Economic German de la Koln a făcut o predicţie similară. "Nu ne aşteptăm ca Euro 2024 să aibă un impact macroeconomic în Germania. Acest lucru a fost observat şi în timpul Cupei Mondiale din 2006", a spus Grömling. Acesta a adăugat că efectele de pe piaţa muncii sunt "în cel mai bun caz, temporare şi regionale".

Datele preliminare publicate marţi de Oficiul Federal de Statistică arată că Produsul Intern Brut al Germaniei a crescut cu 0,2% în primele trei luni ale acestui an, comparativ cu ultimele trei luni ale anului trecut. În cele mai recente prognoze ale sale, Guvernul de la Berlin mizează pe o creştere a PIB de 0,3% în acest an, după contracţia de anul trecut.

De asemenea, Fondul Monetar Internaţional mizează pe o creştere de doar 0,2% a economiei germane în acest an şi un avans de 1,3% anul viitor. Ambele estimări sunt sub cele privitoare la evoluţia zonei euro, care, potrivit FMI, ar urma să înregistreze un avans de 0,8% în 2024 şi unul de 1,5% în 2025, ceea ce arată că Germania a devenit codaşa zonei euro, după ce anul trecut a fost singura mare economie care a suferit o contracţie a PIB. 

Afla mai multe despreeuro 2024germania
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt