Evgheni Progojin, de negăsit

Evgheni Progojin, de negăsit
foto: captura youtube.com

Haos după revolta Wagner. La o zi după ce a acceptat să plece în exil în Belarus, liderul mercenarilor, Evgheni Prigojin, este de negăsit.Oficialii nu pot spune că exactitate dacă a ajuns sau nu în ţară. În schimb, ministrul rus al Apărării, ţinta principală a criticilor lui Prigojin, apare într-un video în timp ce ar vizita forţele ruse din Ucraina. Între timp, vin noi ameninţări grave. Un politolog - prieten cu Putin - cere Rusiei să folosească armele nucleare. 

În urma negocierilor cu Aleksandr Lukaşenko, liderul grupării paramilitare Evgheni Prigojin este aşteptat în Belarus. Însă de două zile nu a mai apărut în public. Ultimul mesaj despre Prigojin vine de la Concord, serviciul său de presă, în care anunţă că ”salută pe toată lumea şi că va răspunde la întrebări atunci când va putea”. Potrivit înţelegerii cu Lukaşenko, Prigojin va fi absolvit de răspunderea penală, iar combatanţii Wagner au primit promisiunea amnistiei, mai mult - unii vor putea încheia contracte cu armata rusă. Unii experţi susţin că, prin rebeliunea pornită, Prigojin a vrut să expună slăbiciunile lui Putin.

Fostul director al CIA crede că, deşi s-a ajuns la un acord, viaţa lui Evgheni Prigojin este încă în pericol, iar sfatul său este ca acesta să stea departe de geamurile deschise din Belarus. Mesajul este o aluzie la miliardarii care, de-a lungul timpului, au căzut de la etaj, în circumstanţe suspecte. Agenţia de presă RIA Novosti a postat mai multe imagini cu ministrul rus al Apărării, Serghei Şoigu. Acesta ar fi vizitat trupele care luptă în Ucraina şi ar fi prima sa apariţie publică de la începutul rebeliunii Wagner. Nu au fost oferite însă detalii despre locul şi momentul exact al vizitei. 

În schimb, două zile de absenţă, Vladimir Putin transmite un nou mesaj, însă fără nicio legătură cu situaţia tensionată din ultimele zile. Preşedintele rus laudă tinerii participanţi la un forum industrial. Cel mai probabil, este modul lui Putin de a trece peste umilinţa din ultimele două zile. Deşi Wagner a oprit asaltul la 200 de kilometri de Moscova, iar măsurile antiteroriste au fost ridicate, este posibil ca tulburările să continue. 
Un fost parlamentar rus, exilat în Ucraina în 2016, susţine că revolta ar fi fost de fapt o înscenare, prin care Putin ar fi vrut să arate că cel care i-ar urma la conducere ar putea fi mai rău decât el. 
Trupele ucrainene au profitat din plin de răscoală şi continuă avansul pe front. De la începutul controafensivei, Ucraina a recuperat aproxiamtiv 130 de kilometri pătraţi din zona de sud a ţării. Mai mult, armata a reuşit să traverseze Niprul şi se află  în apropiere de oraşul Herson. Ucrainenii încearcă să îşi stabilească acum poziţii şi pe partea stângă a râului. 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt