Vizita ministrului austriac de interne la Bucureşti este „egală cu zero”, a declarat la Prima News europarlamentarul PMP Eugen Tomac.
„Nu avem nevoie de vizite prin care din nou să fim puşi în situaţii umilitoare. Eu nu cred că ne va da o veste pozitivă. Eu l-aş fi primit la aeroport, i-aş fi dat fursecuri şi l-aş fi trimis înapoi. Cancelarul austriac e cel care decide. Nu cred că la Consiliul JAI din iunie va fi pe agendă aderarea României la Schengen. Singura soluţie concretă ar fi dacă preşedintele nostru ar avea capacitatea să pună problema pe ordinea de zi a următorului Consiliu European, altfel nu avem nicio şansă”, a spus politicianul.
El a reiterat că singura soluţie rămâne procesul pe care l-a intentat împotriva Austriei la Curtea Europeană de Justiţie.
„Nouă ne sunt încălcate libertatea de circulaţie a persoanelor şi a bunurilor. În plus, intrarea în Schengen ar ajuta micii producători, care s-ar putea extinde peste graniţă. Pierdem anual peste 10 miliarde de euro pentru că nu suntem în spaţiul de liberă circulaţie. Croaţia este şi în euro şi în Schengen, iar noi acum 10 ani, când Croaţia abia era admisă, noi îndeplineam toate criteriile pentru euro, acum nu mai îndeplinim niciun criteriu”, a arătat Tomac.
Europarlamentarul a mai spus că avem nevoie de mai multă integrare, nu de rămânerea în „periferia UE”.
„Orice ţară din zona euro trece mai uşor peste orice criză pentru că se împrumută foarte ieftin, iar România se împrumută cu bani foarte scumpi”, a arătat Tomac.
Europarlamentarul USR Vlad Botoş apreciază demersul lui Eugen Tomac, dar crede că soluţia pentru aderarea la Schengen trebuie să rămână în principal diplomatică.
„Factorii politici de la noi ar trebui să-i explice bărbăteşte cancelarului austriac că n-a obţinut mai multe voturi pentru că România n-a intrat în Schengen. Austriecii au alte probleme. Trebuie negociată o dată fermă pentru aderarea României şi introdusă pe agenda Consiliului JAI”, a subliniat Botoş.
El a arătat că europarlamentarii români ţin subiectul pe agendă şi în plen, şi în comisii, dar că nu este suficient acest demers.
„Ministrul de interne, domnul Bode, este foarte absent în ultimele luni, nu ştiu ce face pentru acest subiect. Pasul ar fi demiterea domnului Bode, pentru că a eşuat, şi numirea unui secretar de stat responsabil de aderarea la Schengen”, a spus europarlamentarul.