Europa a încheiat un acord istoric şi se întoarce la rădăcini: Se schimbă jocurile de putere la nivel mondial

Europa a încheiat un acord istoric şi se întoarce la rădăcini: Se schimbă jocurile de putere la nivel mondial

Este posibil ca importanţa strategică a litiului să fi jucat un rol major în acordul de succes al Uniunii Europene cu Brazilia, Argentina şi alte trei ţări din America de Sud. Practic, bătrânul continent se întoarce la rădăcini şi apelează la bogatele resurse din America de Sud, pe care le-a exploatat în perioada colonială, informează News.ro.

După 25 de ani de discuţii, UE şi cinci ţări din Mercosur (o alianţă care include Paraguay, Uruguay şi, recent, Bolivia) au ajuns la un acord comercial foarte aşteptat, pe 6 decembrie.

Dacă va fi ratificat de blocul celor 27 de naţiuni, parteneriatul UE-Mercosur va crea una dintre cele mai mari zone de liber schimb din lume, reunind peste 700 de milioane de oameni şi reprezentând aproximativ 20% din produsul intern brut global.

Se reduc barierele comerciale

Comisia Europeană, braţul executiv al UE, a declarat că acordul comercial este conceput pentru a creşte comerţul şi investiţiile bilaterale, pentru a reduce barierele comerciale tarifare şi netarifare, pentru a crea reguli mai stabile şi pentru a promova valori comune, cum ar fi dezvoltarea durabilă.

Nu toată lumea este însă în favoarea acordului. Franţa şi Polonia se numără printre cele care şi-au exprimat opoziţia faţă de acord, avertizând că ar putea crea concurenţă neloială pentru agricultura europeană.

Litiul, denumit uneori ”aur alb” datorită culorii sale deschise şi a valorii ridicate de piaţă, este considerat o componentă critică a renunţării la combustibili fosili. Este folosit în mod obişnuit în vehiculele electrice, telefoane mobile şi baterii reîncărcabile pentru laptopuri.

Se estimează că America Latină furnizează aproximativ 35% din litiu din lume, conform Agenţiei Internaţionale pentru Energie, Chile (26%) şi Argentina (6%) fiind în frunte.

Se estimează că regiunea deţine mai mult de jumătate din rezervele globale de litiu, situate în principal în Argentina (21%) şi Chile (11%).

Litiul ”esenţial pentru industriile cheie”

Preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a descris acordul comercial UE-Mercosur drept un ”acord de câştig-câştig” care poate economisi companiilor din UE taxe de export în valoare de 4 miliarde de euro (4,24 miliarde de dolari) pe an.

 

Afla mai multe desprecomisia europeanaaur alblitiu
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt