Elevii, victimile perfecte ale traficanţilor de droguri

Elevii, victimile perfecte ale traficanţilor de droguri

Elevii au devenit, în ultima perioadă, victimele ideale pentru traficanţii de droguri. Sunt dornici să încerce lucruri noi şi facă tot ce este interzis, iar cei care vând substanţe halucinogene profită de vulnerabilitatea lor.

Prevenţia în şcoli, spun profesorii, nu e suficientă atât timp cât părinţii nu vor să accepte că adolescenţii lor nu sunt aşa cuminţi precum par. Mai ales că tentaţiile sunt acum la tot pasul. Drogurile se găsesc în toate formele posibile - in jeleruri, în prăjituri sau dispozitive de vapat. Singura soluţie este ca autorităţile, părinţii şi profesorii să facă front comun şi să îi înveţe pe copiii din noua generaţie cât de periculoase sunt aceste substanţe. 

Este sfatul unui tânăr care se droghează de câţiva ani şi a devenit sclavul substanţelor care i-au distrus viaţa. Locuieşte pe străzi. Drogurile l-au adus acolo, iar ca el îşi nenorocesc viaţa mulţi adolescenţi. Ei sunt cei mai vulnerabili, iar acum traficanţii au cu ce să îi momească. 

Preţul mic îi atrage cel mai mult pe elevi. Sunt tentaţi să încerce, să vadă cum e. Apoi nu se mai pot opri. Efectul acestor droguri dispare rapid, în doar câteva  minute, şi vor o nouă doză. Aşa devin dependenţi. Drogurile sintetice sunt cele mai periculoase pentru copiii şi adolescenţii cu vârste între 12  şi 21 de ani, pentru că le afectează dezvoltarea creierului. Nu ţin cont însă de riscuri, mai ales că le găsesc oriunde: lângă şcoală, în parc, la colţul blocului.
Elevii de clasa a 9  a, a 10 a şi a 11 a sunt cei mai dornici să încerce substanţele  interzise.  Au impresia că aşa se integrează în grup mai uşor, ies în evidenţă şi se pot împrieteni cu colegii mai mari.
Pe piaţa neagră a drogurilor există sute de substanţe psihoactive. În toate formele posibile. Jeleuri, bomboane, prăjituri, aparate de vapat, ţigări. Tentaţia e, aşadar, uriaşă La Timişoara, doi elevi, unul de 16 ani, celălalt de 18 au fost găsiţi de jandarmi în curtea unui liceu din oraş, având asupra lor droguri. Păreau agitaţi aşa că jandarmii  i-au verificat.
 
Autorităţile încearcă în utlima perioadă să combată acest fenomen. La Cluj, de exemplu, oamenii legii au eleborat un plan şi speră să funcţioneze. Toate unităţile de învăţământ au fost verificate  înainte de începerea anului şcolar. Cel mai important rol ar trebui să-l aibă părinţii. Câteodată însă, chiar ei tolerează consumul de droguri.
 
Doar în ultimele două săptămâni poliţiştii de la Crimă Organizată au confiscat peste 18 kilograme de canabis, 30 de kilograme de droguri sintetice, dar şi cocaină. 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt