Candidatul republican la preşedinţia SUA Donald Trump a declarat că va înfiinţa o comisie guvernamentală pentru eficienţă condusă de susţinătorul său miliardar Elon Musk, dacă va câştiga alegerile din 5 noiembrie, în timpul unui discurs amplu în care a prezentat viziunea lui economică pentru ţară, transmite News.ro.
Fostul preşedinte a discutat de săptămâni întregi despre ideea unei comisii guvernamentale pentru eficienţă, cu consilieri, au declarat pentru Reuters persoane care cunosc aceste conversaţii.
Cu toate acestea, în discursul său de la New York Economic Club de joi a fost prima dată când a susţinut public ideea. A fost, de asemenea, prima dată când Trump a spus că Musk a fost de acord să conducă o astfel de comisie.
El nu a detaliat cu exactitate cum va funcţiona comisia, în afară de faptul că a spus că va dezvolta un plan pentru eliminarea ”fraudelor şi plăţilor necorespunzătoare” în termen de şase luni de la constituire.
”Voi crea o comisie guvernamentală pentru eficienţă însărcinată să efectueze un audit financiar complet şi al performanţei întregului guvern federal şi să facă recomandări pentru reforme drastice”, a spus Trump.
Musk a spus într-un podcast din 19 august că a purtat conversaţii cu fostul preşedinte despre această problemă şi că ar fi interesat să servească în comisie.
”Aştept cu nerăbdare să servesc America dacă se va ivi o oportunitate. Fără plată, fără titlu, nu este nevoie de recunoaştere”, a scris Musk pe X, joi.
Propunerea lui Trump pentru comisie a atras un reproş imediat din partea lui Everett Kelley, preşedintele Federaţiei Americane a Angajaţilor Guvernamentali, un sindicat care reprezintă aproximativ 750.000 de lucrători federali.
El i-a acuzat pe Trump şi Musk că vor să distrugă serviciul public non-partizan şi să înlocuiască lucrătorii concediaţi cu aliaţi.
”Nu este nimic eficient în asta”, a scris Kelley într-o declaraţie pentru Reuters.
Guvernul SUA are deja Biroul de responsabilitate guvernamentală (GAO), o agenţie federală de supraveghere însărcinată cu investigarea cheltuielilor şi performanţei federale.
În timpul discursului său, Trump şi-a reiterat planul de a reduce cota impozitului plătit de corporaţii din SUA la 15%, de la 21%, dar numai pentru companiile care produc pe plan intern.
El a mai spus că va oferi terenuri federale pentru construirea de case, în încercarea de a reduce costurile locuinţelor. Aceste noi zone de locuinţe ar fi cu ”taxe scăzute” şi „reglementare scăzută”, a spus Trump, fără a detalia.
”Vom deschide ţara noastră pentru a construi case ieftin, astfel încât tinerii şi alţi oameni să poată cumpăra case”, a spus el.
Deşi Trump a spus deja că doreşte să reducă cota de impozitare la 15%, el nu a legat anterior această cotă mai mică de menţinerea producţiei în interiorul ţării.
Trump a cerut, de asemenea, crearea unui fond suveran de avere, parţial pentru a finanţa proiecte majore de infrastructură, inclusiv autostrăzi, aeroporturi şi centre de producţie.
În timpul discursului său, Trump a arătat o serie de lideri de afaceri din audienţă, inclusiv CEO-ul JP Morgan, Jamie Dimon, CEO-ul Blackstone Group, Stephen Schwarzman, şi propriul său fost secretar al Trezoreriei, Steve Mnuchin.
Printre participanţii la eveniment s-au numărat şi directorul general al Cantor Fitzgerald, Howard Lutnick, care este copreşedinte al echipei de tranziţie a lui Trump.
Pe parcursul campaniei electorale, Trump a acuzat-o frecvent pe candidata democrată Kamala Harris pentru creşterea preţurilor la bunurile de zi cu zi în timpul mandatului preşedintelui Joe Biden.
În timp ce inflaţia generală a scăzut în ultimii doi ani, mulţi consumatori din SUA sunt încă nemulţumiţi de preţurile mai mari pe care trebuie să le plătească pentru alimente, gaze şi alte bunuri, potrivit sondajelor de opinie.
Trump este văzut ca un administrator mai competent al economiei de către majoritatea alegătorilor. Dar avantajul său faţă de Harris în această problemă se erodează, arată sondajele.