Deca (PNL), mesaj pentru Rafila: Vrem să extindem reţeaua de medicină şcolară, pentru ca specialiştii să vină să împărtăşească elevilor informaţii despre nutriţie, despre evitarea dependenţelor, despre educaţia prin sport

Deca (PNL), mesaj pentru Rafila: Vrem să extindem reţeaua de medicină şcolară, pentru ca specialiştii să vină să împărtăşească elevilor informaţii despre nutriţie, despre evitarea dependenţelor, despre educaţia prin sport

„Începând cu anul şcolar trecut, 2023-2024, am recomandat şcolilor ca în cadrul <<Săptămânii Altfel>> să abordeze teme de interes strâns legate de educaţie pentru un stil de viaţă sănătos, precum: prevenirea consumului de alcool şi droguri şi alte substanţe psihoactive, reducerea obieiurilor alimentare nesănătoase, a sedentarismului şi a utilizării excesive a tehnologiei”, a precizat ministrul Educaţiei, Ligia Deca, prezentă la Palatul Victoria, la evenimentul  „Sănătatea unei naţiuni pleacă de la sănătatea copiilor noştri”.

Aceasta a explicat faptul că, potrivit noii legi a învăţământului preuniversitar, tema educaţiei privind sănătatea, alături cea a educaţiei pentru alimentaţie sănătoasă sau egalitatea de şanse, se vor regăsi în planurile-cadru de învăţământ şi în programele şcolare pentru disciplinele de studiu şi modulele de pregătire obligatorii din învăţământul preuniversitar.

”Cred că exemplele de bune practici pe care le avem în acest sens trebuie promovate şi multiplicate şi mă alături domnului Prim-Ministru în a vă ruga ca atunci când întâmpinaţi dificultăţi în desfăşurarea activităţilor în şcoli să ne notificaţi. Aşa cum ştim, toate activităţile extracurriculare trebuie să beneficieze de un acord parental înainte de a putea fi desfăşurate”, a afirmat Deca, în prezenţa reprezentanţilor organizaţiilor neguvernamentale care desfăşoară activităţi de informare despre sănătate la nivelul şcolilor.

Liberala a explicat şi că există în disciplina Consiliere şi orientare inclusiv tematică obligatorie cu toate elementele care ţin de educaţie pentru sănătate. De asemenea, a avut un mesaj pentru ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila.

”Sunt convinsă că putem face această reformă împreună şi cred că de mare ajutor aici vor fi atât extinderea, cât şi consolidarea reţelei de medicină şcolară, pentru că toate familiile aşteaptă specialişti care să vină să împărtăşească elevilor informaţii despre nutriţie, despre evitarea dependenţelor, despre educaţia prin sport”, a spus aceasta.

De asemenea, Ligia Deca a amintit programul guvernamental Masă caldă, desfăşurat într-un număr tot mai mare de şcoli. 

”Am reuşit, în ultimii doi ani, să creştem numărul copiilor care beneficiază de o masă sănătoasă la şcoală. De la 350 de şcoli beneficiare, am reuşit ca acum o şcoală din trei să ofere acest program. Vorbim de peste 650.000 de beneficiari. De asemenea, această masă la şcoală are o serie de indicatori de măsurare a calităţii: aportul caloric, diversitatea alimentelor, echilibru nutriţional, condiţii de păstrare şi servire, dar şi indicatori prin care monitorizăm consumul responsabil (de exemplu, cum facem managementul resturilor alimentare). Am introdus şi indicatori de impact, astfel încât să vedem cum facem programul mai bun an de an şi cum îl extindem, aşa cum prevede legea”, a explicat Deca.

Mesajele au fost transmise astăzi în cadrul evenimentului „Sănătatea unei naţiuni pleacă de la sănătatea copiilor noştri".

Afla mai multe despredecasport. educatie
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt