Cum vrea Bolojan să rezolve problema pensiilor speciale la magistraţi: „Azi există în lege o prevedere interesantă. Nu mai poate continua aşa”

Cum vrea Bolojan să rezolve problema pensiilor speciale la magistraţi: „Azi există în lege o prevedere interesantă. Nu mai poate continua aşa”

„Unul din jaloanele pe care trebuie să le atingem este legat de pensionarea magistraţilor, dar vom extinde acest aspect la componenta de pensii speciale care trebuie abordată pentru toate instituţiile”, a declarat vineri premierul Ilie Bolojan, în conferinţa de presă de la Guvern unde a prezentat măsurile din al doilea pachet de măsuri fiscale care vizează reducerea cheltuielilor.

„Avem câteva realităţi care nu pot fi contestate, avem o pensionare prea rapidă a magistraţilor: se pensionează în general la 48 de ani. Din pensionările pe care le-am semnat ca preşedinte interimar, 90% erau la 48 de ani”, a spus Bolojan, citat de Hotnews.ro.

Pensionarea magistraţilor la 48 de ani: „Nu mai poate continua”

„E un lucru care, cred că ne dăm seama, nu mai poate continua. Se întâmplă asta pentru că există o durată – 25 de ani – după care te poţi pensiona. Deci dacă începi imediat după ce termini facultatea înseamnă că la 48 de ani te poţi pensiona. Trebuie să creştem vârsta – 30, 35 de ani, nu ştiu. În aşa fel încât pensionarea să se poată face nu foarte departe de vârsta standard de pensionare care este 65 de ani, care trebuie să fie baza pentru cele mai multe dintre profesiile din România”, a spus premierul.

Bolojan a apreciat că în condiţii actuale de pensionare anticipată nu vor mai fi suficienţi oameni activi în economie – „în câţiva ani de zile nu vom mai avea cine să ne plătească pensiile”.

„Dacă vă uitaţi la statistică, în intervalul de 55 şi 65 de ani, cel puţin de jumătate din categoria aceasta de vârstă, nu lucrează. Atunci când eşti mai înţelept, cu o capacitate puternică, experienţă mare şi poţi întoarce ceva pentru ţara asta…”, a declarat Bolojan.

Pensiile magistraţilor, limitate la 80% din salariul net: „O formulare corectă şi cinstită”

„Perioada după care te poţi pensiona, vârsta standard de pensionare, iar a treia componenta este nivelul pensiilor. Azi există o prevedere interesantă: pensia este 80% din salariul brut, dar nu mai mult decât ultimul salariu. Un salariu brut înseamnă un salariu net plus 4–50%. Adică 80% dintr-un salariu brut e mai mult decât ultimul salariu net. Traduc asta – pensia este cât ultimul salariu. Mai există undeva, într-un sistem public, ca pensia să fie egală cu ultimul salariu? Eu cred că nu. O formulare corectă şi cinstită este 80% din salariul net”, a spus Bolojan.

Premierul României a precizat că acestea vor fi elementele de bază după care se vor purta discuţiile în perioada următoare, inclusiv cu magistraţii şi cei interesaţi.

„Toate lucrurile trebuie completate cu o nouă lege de salarizare, care să nu scadă veniturile, dar să nu permită să avem zeci de mii de procese pe drepturi de salarizare, pe interpretări, pe sporuri care să genereze alocări suplimentare de miliarde de euro. Să avem o salarizare clară, transparentă, previzibilă”, a spus Bolojan.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt