Este criză politică în cea mai mare economie a Uniunii Europene! Cancelarul german Olaf Scholz l-a demis pe ministrul său de finanţe, iar Germania s-ar putea pregăti de alegeri anticipate. Scholz spune că a luat această decizie din cauza divergenţelor privind reformele economice. Dacă problemele din Germania continuă, România şi alte state din regiune riscă să fie prinse într-o furtună economică.
OLAF SCHOLZ, cancelarul german: „Doamnelor şi domnilor, tocmai i-am solicitat Preşedintelui demiterea Ministrului de Finanţe. Mă simt obligat să fac acest pas pentru a preveni daunele aduse ţării noastre.”
Demiterea lui Christian Lindner, liderul Partidului Liberal-Democrat, are loc după zile de negocieri între membrii coaliţiei de guvernare formată din Partidul Social Democrat, Partidul Democrat Liber şi Partidul Verde. Principalul conflict din coaliţie a fost legat de acoperirea deficitului bugetar pentru 2025. Se întâmplă în contextul în care Germania se confruntă cu al doilea an de recesiune. Iar diverse sectoare economice, inclusiv cel auto, se află în criză şi anunţă concedieri.
CHRISTIAN LINDNER, ministrul demis de Finanţe: „Din păcate, Olaf Scholz a arătat că nu are puterea de a oferi ţării sale un nou impuls.”
După demiterea ministrului de Finante, Partidul Liberal-Democrat a anunţat că se retrage din coaliţie. Verzii însă, vor continua să rămână în alianţă.
ROBERT HABECK, ministrul german al Economiei: „Ştim, desigur, că guvernul de coaliţie nu a avut întotdeauna cea mai bună relaţie. Am avut multe certuri. Cu toate acestea, aş dori să spun că pentru noi se simte greşit şi nu este corect ceea ce s-a întâmplat în seara asta, de fapt e tragic. Mai ales, în această perioadă, când Germania trebuie să arate unitate şi capacitatea de a acţiona în Europa.”
Astfel, Germania s-ar putea pregăti de alegeri anticipate, însă preşedintele ţării se arată optimist.
FRANK-WALTER STEINMEIER, preşedintele Germaniei: "Finalul unei coaliţii nu este sfârşitul lumii. Este o criză politică pe care trebuie şi o vom depăşi."
Destrămarea coaliţiei deschide uşa haosului în Germania care trece deja printr-o criză economică, iar asta va afecta şi România. Ţara noastră are o relaţie economică strânsă cu Germania şi astfel se va produce un efect de contagiune.
STEFAN MARSCHALL, analist politic: „Germania este un actor cheie în Uniunea Europeană. Şi dacă acest mare jucător este cumva slăbit, acest lucru ar putea avea implicaţii asupra întregii construcţii a Uniunii Europene. Ceea ce vom vedea, probabil, va fi o schimbare a puterii în cadrul Uniunii Europene, care se îndreaptă spre părţile est-europene, către statele est-europene.”
Aşadar, consecinţele haosului de la Berlin vor fi resimţite imediat pentru că România este legată puternic de industria auto şi de cea manufacturieră germană. La finalul lunii octombrie, Volkswagen a anunţat că vrea să închidă trei fabrici din Germania şi să reducă mii de locuri de muncă.