Criză de ghizi turistici

Criză de ghizi turistici
foto: www.tripadvisor.com

Avem zone pline de istorie şi de cultură, dar şi spaţii naturale unice. Nu prea are însă cine să le promoveze! Ghizii din ţara noastră sunt din ce în ce mai puţini, ba chiar pot fi număraţi pe degete, în unele locuri. La Sibiu, sunt acum puţin peste 20 de ghizi cu acte în regulă. Deşi este o meserie frumoasă şi destul de bine plătită, ea nu mai are căutare, după ce pandemia şi războiul din Ucraina au lovit crunt în turism. 

Adela Dadu este unul dintre cei mai experimentaţi ghizi de turism din judeţul Sibiu. Are o experienţă de 17 ani în domeniu şi vorbeşte fluent franceză, spaniolă şi engleză. În medie, an de an aproape 1500 de turişti din 30 de ţări ale lumii au parte de ghidajele ei, atât în Sibiu, cât şi în alte zone de interes din judeţ. Chiar şi aşa, ghidul din Sibiu nu poate onora toate solicitările pe care le primeşte.

Şi Mihai Proca face parte din cei 26 de ghizi cu acte în regulă din Sibiu. Perioada pandemiei, iar apoi războiul din Ucraina, au lovit puternic în turism iar el a rămas fără venituri. Chiar şi aşa, Mihai nu a renunţat definitiv la pasiunea sa  şi trage un semnal de alarmă în privinţa celor care ar vrea să facă această meserie, dar nu au unde.
Indiferent de anotimp, sute de mii de turişti din toate colţurile lumii ajung la Sibiu şi revin, apoi, an de an. Mulţi dintre ei spun că nu ar renunţa la informaţiile primite de la ghizii locali, chiar dacă tehnologia tinde să le ia locul. În funcţie de numărul de tururi, un ghid poate câştiga până la 2.000 euro lunar.
Sibiu este unul dintre cele mai ofertante judeţe ale României din punct de vedere turistic, atât  cultural, istoric, cât şi din punct de vedere natural.  Aproximativ 60% din suprafaţa judetului Sibiu este acoperita de arii protejate, de interes national, dar si de interes european.
 
 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt