Este considerată drept cel mai mare ucigaş infecţios din lume. În fiecare an, peste 3 milioane de decese sunt cauzate de această boală pentru care există, totuşi, metode de prevenţie.
Vorbim despre pneumonie, o afecţiune specifică acestui sezon. În spitalele din întreaga ţară numărul cazurilor este în creştere. În fiecare zi, la Spitalul timişorean dr. Victor Babeş, de exemplu, ajung bolnavi cu pneumonii. De altfel, de la începutul anului, peste o mie de persoane au fost internate cu această afecţiune.
Pneumonia este o boala grava, ce poate afecta oameni de orice varsta. Este insa mai frecventa si mai periculoasa la copiii mici, la persoanele de peste 65 ani si la pacienţii cu alte afectiuni medicale: boli cardiace, diabet ori boli cronice respiratorii. In formele ei grave, penumonia poate sa duca la deces.
Nu sunt putine si formele care fac ca pacientii sa aiba nevoie de spitalizare. Elena s-a imbolnavit in urma cu o saptamana. La inceput a crezut ca este o simpla raceala dar dupa cateva zile boala s-a agravat.
Dupa o saptamana de spitalizare si administrarea unor antibiotice, femeia si-a revenit. Medicii timisoreni trag un semnal de alarma si acuza excesul administrarii de astfel de medicamente. Prescrierea acestora pentru orice raceala banala duce in timp la o rezistenta a organismului la antibiotice. Un astfel de caz a ajuns de curand si în cabinetul doctoritei Iovan.
Exista mijloace de preventie, spun medicii. Dar putini sunt cei care tin cont de acest lucru. Iar incidenta acestei boli este in crestere. La fel ca si numarul celor care isi pierd viata din cauza penumoniei. Aproape 3 milioane in fiecare an.