Angajaţi ai ANAF au ieşit şi astăzi la protste spontane în mai multe locaţii din ţară, nemulţumiţi de tăierea de la 1.500 de lei brut la 300 de lei brut (170-175 lei net) a sporului de condiţii vătămătoare, cel mai răspândit spor din sectorul bugetar, dar şi de perspectiva unor măsuri dure de restructurare a angajaţilor de la stat, cum este obiectivul din programul de Guvernare de a reduce cu 20% (circa 167.000) numărul angajaţilor din administraţia centrală. La proteste a ieşit şi Antifrauda, scrie Profit.ro.
Aceasta este a treia zi de proteste spontane, după ce angajaţii au început protestele vineri şi au continuat şi luni.
Proteste au loc în judeţe precum Buzău, Timişoara. Neamţ, Gorj, Dâmboviţa, Teleorman.
Au loc, de asemenea, proteste şi în sediul Ministerului Finanţelor.
Ieri, Guvernul a decis tăierea drastică a cuantumului sporului de condiţii vătămătoare. Măsura, care duce sporul la doar 300 lei brut, va fi aplicată începând cu 1 iulie 2025 până la 31 decembrie 2026.
Profit.ro a anunţat joi în premieră că Guvernul a pregătit un proiect de OUG pentru reducerea sporului de la cel mult 1.500 de lei la 300 de lei.
"Salariaţii Ministerului Finanţelor, ANAF şi unităţi subordonate continuă acţiunile de protest solicitând guvernanţilor să creeze instrumentele legale în aşa fel încât colectarea veniturilor la bugetul national să devină cu adevărat o chestiune de siguranţă şi securitate naţională.
Evaziunea fiscală este o vulnerabilitate majoră, după cum spune CSAT, în primul rând datorită legislaţiei incoerente, inadecvate şi impredictibile, în domenii precum: colectarea TVA, procedura insolvenţei, preţurile de transfer. Lupta cu evaziunea fiscală nu se poate face în mod real cu un sistem fiscal subdimensionat şi subfinanţat. Servicii publice de calitate nu pot fi oferite de angajaţi care nu au siguranţa locului de muncă şi a unui salariu decent.
Angajaţii sunt hotărâţi să protesteze oricât va fi nevoie, chiar să oprească activitatea, dacă nici acum, sub ameninţarea unui deficit bugetar excesiv şi a unor măsuri care afectează toată populaţia, nu vor fi făcuţi paşi clari pentru a transforma Ministerul Finanţelor într-o instituţie de siguranţă şi securitate naţională", a transmis Vasile Marica, preşedinte al Federaţiei Nationale a Sindicatelor din Finanţe.