Consiliul ECOFIN se reuneşte astăzi. Agenda include şi situaţia deficitului excesiv din România

Consiliul ECOFIN se reuneşte astăzi. Agenda include şi situaţia deficitului excesiv din România

Consiliul Afaceri Economice şi Financiare al Uniunii Europene (ECOFIN) se va reuni pe 8 iulie 2025 la Luxemburg pentru a discuta despre mecanismele economice, extinderea zonei euro şi alte subiecte importante. Este planificată o discuţie despre ajustarea deficitului excesiv în România, în urma unei decizii precedente luate pe 20 iunie 2025.

România se confruntă cu o procedură de deficit excesiv (PDE) din 2020, când Consiliul UE a recomandat să se reducă deficitul bugetar până în 2022. Din cauza pandemiei COVID-19, această dată a fost extinsă la 2024, dar în 2024 Consiliul a constatat că România nu a implementat măsuri eficiente. În partea a doua anului 2024, România a prezentat un plan bugetar pe termen mediu pentru 2025-2028, cu ajustări bugetare planificate.

Pe 21 ianuarie 2025, Consiliul a recomandat României să încheie procedura de deficit excesiv până în 2030, cu rate specifice de creştere a cheltuielilor nete pentru fiecare an. Procedura de deficit excesiv se aplică atunci când un stat depăşeşte un deficit bugetar de 3% din PIB şi presupune măsuri concrete, iar dacă statul nu respectă recomandările, ar putea fi sancţionat.

Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) al României a fost adoptat pe 29 octombrie 2021, având alocări totale de 29,1 miliarde euro. Banii vor fi distribuiţi în tranşe, în funcţie de atingerea unor obiective stabilite. Un nou plan, modificat din cauza inflaţiei şi altor factori, a fost adoptat în decembrie 2023, cu 28,5 miliarde euro alocate. România a atras deja 9,4 miliarde euro din aceste fonduri până în februarie 2025.

La reuniunea ECOFIN din 8 iulie, se aşteaptă aprobarea planurilor de redresare şi rezilienţă modificate ale altor state membre. Aceste planuri permit accesul la Fondul de redresare şi rezilienţă al UE. Până acum, au fost aprobate toate planurile, iar 317 miliarde euro au fost deja plătite statelor membre.

Consiliul va discuta şi despre extinderea zonei euro, pregătind legislaţia necesară pentru ca Bulgaria să adopte euro ca monedă oficială în 2026. De asemenea, va aproba utilizarea unei clauze derogatorii pentru a permite statelor membre să crească cheltuielile pentru apărare, uşurând totodată datoria publică.

Preşedinţia daneză a Consiliului Uniunii Europene va prezenta priorităţile sale economice pentru perioada iulie - decembrie 2025. Consiliul va urmări, de asemenea, să aprobe recomandări specifice pentru fiecare ţară şi să finalizeze bilanţurile privind dezechilibrele macroeconomice.

În plus, Consiliul va pregăti mandatul UE pentru reuniunea G20 din 17-18 iulie 2025, unde se vor discuta chestiuni economice globale.

Afla mai multe despreecofinue
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt