Armata României anunţă că a primit, vineri, notificarea Congresului SUA, care confirmă vânzarea către România a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generaţia a V-a, F-35” – faza I, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS). Ţara noastră va cumpăra în primă fază 32 de aeronave F-35 pentru care va plăti 6,5 miliarde de dolari.
Prima fază a programului de înzestrare presupune achiziţia a 32 de avioane F-35, precum şi motoare, suportul logistic iniţial, serviciile de instruire, simulatoare de zbor şi muniţii aer-aer şi sol-sol, pentru o valoare estimată de 6,5 miliarde USD, în concordanţă cu aprobarea prealabilă a Parlamentului României. Programul de achiziţie include, de asemenea, şi un pachet de cooperare industrială.
Ministrul apărării naţionale, Angel Tîlvăr, a transmis că tehnica militară de ultimă generaţie achiziţionată prin colaborarea cu Statele Unite, în ultimii ani, au schimbat profilul Armatei României la nivelul capacităţii de acţiune şi al interoperabilităţii cu armatele aliate.
„Sistemele de rachete Patriot şi HIMARS, transportoarele blindate Piranha V, aeronavele multirol F-16, bateriile de coastă NSM, şi, de acum şi aeronavele de generaţia a V-a, F-35 asigură ţării noastre o poziţie întărită din punct de vedere strategic în regiune, unde acţionăm ca pilon de stabilitate al NATO şi ne asigură ancore puternice de interoperabilitate cu aliaţii noştri”, a declarat ministrul Tîlvăr, citat de stiripesurse.ro.
Tîlvăr: Parteneriatul Strategic cu Statele Unite reprezintă un pilon important
Ministrul Apărării Naţionale a subliniat, de asemenea, importanţa parteneriatului strategic româno-american în contextul de securitate regional.
„În ecuaţia securităţii naţionale a României, Parteneriatul Strategic cu Statele Unite reprezintă un pilon important. Solidaritatea Americii cu România, dovedită prin prezenţa substanţială cu trupe pe teritoriul ţării noastre, contribuie în mod esenţial la consolidarea apărării flancului estic aliat în regiunea Mării Negre şi descurajarea agresiunilor”, a arătat Angel Tîlvăr.
Avionul F-35 dispune de performanţe tehnologice foarte avansate, în principal caracteristica STEALTH (care asigură o semnătură radar redusă), integrarea senzorilor de ultimă generaţie, a sistemelor avansate de comunicaţii şi prelucrare a informaţiilor, fiind prima platformă aeriană de generaţia a V-a aflată în producţie şi disponibilă pentru achiziţie, care se preconizează a deveni avionul de generaţia a V-a standard la nivelul NATO.
(Elena Andrei)