Simona Stoica, femeia din Constanţa care a căzut de la etajul şase încercând să scape de flăcări sub privirile neputincioase ale pompierilor, a fost înmormântată astăzi. Moartea ei a scos la iveală toate lipsurile din sistemul de intervenţii de urgenţă. Maşini vechi, echipamente uzate şi decizii discutabile. Acestea rămân în urma tragediei umane, plus o mulţime de semne de întrebare!
Etajul şase, un bloc din Constanţa. O femeie încearcă să scape de flăcările care îi nimicesc apartamentul. Se refugiază în exteriorul blocului, dar cade în gol lângă soţul care le cerea disperat ajutor pompierilor. S-a stins o oră mai târziu la spital. Aşa a ieşit la iveală destinul dramatic al unei familii, dar şi bâlbele unui sistem care se dovedeşte de multe ori neputincios.
Astăzi la biserica din parcul Casei de Cultură au venit zeci de oameni: rude, prieteni şi loclanici impresionaţi de drama care a avut loc în urmă cu 4 zile. Cea mai dezbătută temă în ultimele zile a fost sosirea cu mare întârziere a unei maşini cu scară telescopică de la o unitate aflată la 8 kilometri faţă de locul incendiului.
Probleme sunt vechi şi cronice. Maşinile de intervenţie sunt reparate de pompieri pentru că nu primesc finanţări. La unele maşini nu funcţionează frâna. Nu se fac antrenamente. E un dezastru în sistem, despre care şefii nu au habar şi nici nu-i interesează ce se întâmplă pe teren. Toate aceste neajunsuri, din păcate se calculează în vieţi pierdute. Simona Stoica a plătit cu propria viaţă toate acestea.
Şi Ministrul de Interne s-a arătat revoltat de cazul femeii din Constanţa, care a murit după ce primii pompieri ajunşi la faţa ocului au venit fără pernă de salvare şi fără scară telescopică. Corpul de control al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă a facut anchetă la Constanţa, iar raportul investigatorilor e terifiant.
Dar cel mai grav e faptul că angajatii ISU au mintit că maşina cu scara telescopică a ajuns la locul incendiului la ora la care nici nu plecase din unitatea militară.
Poliţiştii au deschis două dosare de cercetare penală în cazul tragediei de la Constanţa. Una dintre anchete vizează uciderea din culpă şi va stabili dacă pompierii care au ajuns la faţa locului se fac vinovaţi de moartea femeii.