Comisia Europeană lucrează la o propunere pentru un buget central de 1,717 trilioane de euro pentru perioada de şapte ani începând cu 2028, scrie POLITICO.
Această sumă ar reprezenta o creştere a puterii de cumpărare a UE, comparativ cu bugetul din 2021. Dacă cifra va fi aprobată, cheltuielile totale vor creşte la 1,23% din venitul naţional brut, comparativ cu aproximativ 1,1% în perioada actuală.
Oficialii UE au confirmat această sumă, dar mulţi dintre comisari nu au avut acces la ea până aseară. O nouă întâlnire este programată pentru miercuri pentru aprobarea finală. Bugetul se va concentra pe contribuţii din partea celor 27 de guverne ale UE, iar unele venituri mai mici, cum ar fi taxele vamale, vor completa totalul.
Unii lideri, inclusiv din Germania, şi-au exprimat rezerve cu privire la extinderea fondurilor UE. Bugetul acoperă toate cheltuielile Uniunii, de la subvenţii pentru fermieri, la ajutoare pentru ţările în dezvoltare şi proiecte culturale. Ursula von der Leyen, preşedinta Comisiei, intenţionează să redirecţioneze fondurile către noi priorităţi, cum ar fi apărarea şi inovaţia, în loc să fie cheltuite în mod tradiţional pe agricultură.
Miercuri va începe o nouă rundă de negocieri între guverne şi Parlamentul European, iar planul trebuie să fie aprobat în unanimitate. Există provocări, deoarece Franţa nu doreşte să-şi mărească contribuţiile. Comisia ar putea aloca 946 de miliarde de euro pentru modelul social european, şi 522 de miliarde de euro pentru competitivitate şi securitate.
Vor fi introduse şi noi taxe pentru a rambursa datoria comună post-Covid. Aceste măsuri ar putea afecta negativ anumite ţări, cum ar fi Ungaria, care riscă să piardă fonduri.