Liderul grupului Partidului Popular European din Parlamentul European, Manfred Weber susţine că "după audierea comisarului desemnat Mînzatu, există încă întrebări legate de proprietatea ei care necesită clarificare".
Este important să avem o Comisie liberă de orice alegaţii şi pentru care integritatea nu este pusă sub semnul întrebării niciun moment. Avem nevoie de certitudine politică şi legală în legătură cu acest lucru", a mai declarat liderul grupului PPE din PE, care este şi preşedintele formaţiunii paneuropene. Declaraţia lui Weber a fost transmisă printr-un comunicat de presă, marţi seară.
În timpul audierii sale marţi, la Bruxelles, în faţa comisiilor reunite pentru ocuparea forţei de muncă şi afaceri sociale şi pentru cultură şi educaţie ale Parlamentului European, candidata României la funcţia de vicepreşedinte al Comisiei Europene pentru portofoliul "Oameni, competenţe şi pregătire", Roxana Mînzatu, a trebuit să ofere explicaţii despre legalitatea extinderii casei sale de la Braşov, pe fondul suspiciunii că a intervenit fără autorizaţie asupra clădirii care ar fi considerată monument istoric.
Siegfried Mureşan: Am decis să amânăm toate confirmările de comisari europeni cu funcţii de vicepreşedinţi
Deputatul european Siegfried Mureşan (PPE / PNL) susţine într-o postare pe Facebook că „niciunul dintre candidaţi nu a reuşit că convingă membrii Parlamentului European că sunt suficient de bine pregătiţi pentru portofoliile pe care ar trebui să le conducă. Am decis, astfel, să amânăm toate confirmările de comisari europeni cu funcţii de vicepreşedinţi".
Siegried Mureşan preciează că va exista o evaluare antentă a prestaţiei fiecărui candidat.
“Vom avea o evaluare atentă atât a prestaţiei acestora în audieri, cât şi a experienţei profesionale de până acum a fiecărui candidat.
Vom avea discuţii la nivelul grupurilor politice şi cu comisiile de specialitate pentru a vedea şi dacă mai sunt necesare şi alte acţiuni lămuritoare.
Avem următoarele opţiuni: putem adresa întrebări scrise, putem să invităm comisarii la o a doua audiere, putem să dăm un vot negativ acum, putem să dăm un vot pozitiv cu o majoritate de două treimi la nivelul coordonatorilor sau putem să dăm un vot pozitiv în plenul comisiei respective cu o majoritate simplă.
Important: nu va exista un cartonaş roşu din oficiu, nici vreun cec în alb. Faptul că am decis să amânăm o decizie în cazul tuturor celor 6 vicepreşedinţi nu înseamnă nici că îi vom respinge pe toţi 6, nici că îi vom accepta ulterior pe toţi 6. Deciziile vor fi luate în urma evaluării individuale a fiecăruia dintre candidaţi”.