Ciolacu: Lansăm proiectul Drona Românească! Industria românească poate produce drone

Ciolacu: Lansăm proiectul Drona Românească! Industria românească poate produce drone

Guvernul va lansa un program de dezvoltare a unor drone cu scop militar, premierul Ciolacu dând asigurări că industria locală poate produce o astfel de tehnologie, scrie Profit.ro.

”Tot astăzi aprobăm un memorandum prin care lansăm, practic, proiectul Drona Românească, prin colaborarea ministerului Economiei cu cel al Cercetării, Inovării şi Digitalizării. Am fost ieri, la Braşov, la compania de stat CARFIL şi am văzut ce performanţă se face în acest domeniu. Avem garanţia că industria românească poate produce drone la un nivel tehnologic de vârf!”, a afirmat premierul.

Memorandumul prevede utilizarea de către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului în colaborare cu Ministerul Cercetării, Inovării şi Digitalizării a instrumentelor de finanţare a cercetării ştiinţifice, dezvoltării tehnologice şi inovării, pentru realizarea unui program naţional de dezvoltare şi transfer tehnologic către industria de apărare, de sisteme aeriene şi navale autonome care să asigure o autonomie strategică naţională.

Ministrul Economiei, Antreprenoriatului şi Turismului, Ştefan-Radu Oprea, şi cel al Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan-Gruia Ivan, au şi semnat un protocol de colaborare în domeniul cercetării ştiinţifice şi dezvoltării tehnologice, care pune bazele primului program integrat ce va crea drona românească.

Anterior, ministrul Economiei, Radu Oprea, arăta că in prim proiect de dronă la care lucrează institute specializate din România este cel de ”dronă românească pentru agricultură”. Totodată, compania românească Carfil, o subsidiară a Romarm, companie cu capital de stat, va dezvolta cu compania americană Periscope Aviation un centru regional de pregătirea a operatorilor pentru drone. 

Ministrul afirma că peste 13 instituţii lucrează la proiectul dronei pentru agricultură, iar asociaţiile fermierilor sunt implicate în acest proiect.

”Peste 13 instituţii - vorbesc despre Politehnica din Bucureşti, vorbesc despre Universitatea de Ştiinţe Agricole şi foarte mulţi care pot contribui la un concept de dronă românească pentru agricultură”, a spus ministrul Oprea.

El a aminitit totodată că reprezentanţii Carfil şi Periscope Aviation au semnat la Black Sea Defense & Aerospace Exhibition (BSDA 2024) un acord de cooperare pentru producerea unei drone româneşti, iar recent Carfil, în colaborare cu un partener francez, va dezvolta şi un centru de pregătire a operatorilor de drone

Centrul va asigura pregtăire aât pentru drone civile, cât şi pentru cele militare.

Compania parteneră franceză va asigura software-ul necsar de pregătire şi simulatoarele de pregătire a operatorilor.

”Sunt într-un progres evident de a face acest centru regional de pregătire a operatorilor pentru drone în România”, a mai spus ministrul.  

Ministrul Cercetării, Inovării şi Digitalizării, Bogdan Ivan, anunţase anterior că cercetători românii lucrează la proiectele a cel puţin 10 drone - unele de mici dimensiuni, alte cu autonomie de 24 de ore - iar ministerele Economiei, Apărării şi Cercetării vor stabili care model ar fi cel mai potrivit pentru producţie. El şi-a expimat încrederea în cercetătorii români şi dorinţa ca ”dronele din România să ajungă în toată lumea”.

Profit.ro a relatat că ministerele Economiei, Apărării şi Cercetării colaborează în vederea fabricării unei drone româneşti în industria de apărare.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt