Premierul Marcel Ciolacu a declarat miercuri, în cadrul declaraţiilor comune cu E.S. Şeicul Mohammed bin Abdulrahman bin Jassim Al Thani, prim-ministrul Statului Qatar şi ministru al Afacerilor Externe, că doreşte ca România să fie poarta de investiţii a statului Qatar în UE, şi că sunt în analiză proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro.
Premierul a mai afirmat că a propus premierului din Qatar realizarea unui task force care să fie operaţionalizat foarte repede, în maximum o lună de zile. Despre investiţii, Ciolacu a subliniat că prioritatea este portul Constanţa care a devenit cel mai important hub de distribuţie la Marea Neagră pentru Europa Centrală şi de Est, dar şi proiectele de infrastructură precum dezvoltarea capacităţii Aeroportului Internaţional din Timişoara, finanţarea construcţiei autostrăzii Comarnic-Braşov şi modernizarea căii ferate Predeal-Braşov.
”Avem în analiză proiecte cu o valoare totală de peste 15 miliarde de euro. Îmi doresc ca România să fie poarta de investiţii a statului Qatar în Uniunea Europeană. În acest sens, am propus Excelenţei sale realizarea unui task force care să fie operaţionalizat foarte repede, în maximum o lună, în care să fie analizate toate aceste proiecte prioritare. Avem un plan comun concret iar toate aceste oportunităţi de investiţii le voi detalia împreună cu miniştrii de resort în cadrul întâlnirii pe care o voi avea astăzi cu Fondul Suveran de Investiţii al statului Qatar, unul dintre cele mai solide şi importante la nivel mondial”, a spus premierul.
Ciolacu a mai arătat că ”prioritatea este portul Constanţa care a devenit cel mai important hub de distribuţie la Marea Neagră pentru Europa Centrală şi de Est”.
”Ne dorim să dezvoltăm Portul Constanţa pentru a juca un rol cheie în platforma logistică şi în perspectiva procesului de redresare şi reconstrucţie a Ucrainei. Avem nevoie de experienţa companiilor qatareze în ceea ce priveşte managementul şi operaţiunile portuare, dar şi digitalizarea şi dezvoltarea portului. De asemenea, vom discuta şi posibilitatea altor proiecte de infrastructură, printre care dezvoltarea capacităţii Aeroportului Internaţional din Timişoara, finanţarea construcţiei autostrăzii Comarnic-Braşov şi modernizarea căii ferate Predeal-Braşov”, a spus premierul Ciolacu, adăugând că vorbim de proiecte mature care pot fi realizate în parteneriat public-privat.
Şeful Executivului a mai declarat că le-a solicitat miniştrilor prezenţi alături de el să îşi prezinte proiectele şi să valorifice oportunitatea pe care o avem pentru atragerea de investiţii în România.