Cimitirul Bellu, viaţă fără de moarte

Cimitirul Bellu, viaţă fără de moarte
foto: wikipedia.org/Andrei Stroe

Şi-au păstrat un loc în eternitate prin bogatele contribuţii aduse României de-a lungul vieţii iar mormintele lor le păstrează povestea şi imaginea vie. Vorbim despre sutele de personalităţi care se odihnesc în Cimitirul Bellu şi care definesc istoria românilor în ultimele două secole. Împreună cu omul care şi-a dedicat ultimii 15 ani din viaţă celui mai cunoscut cimitir din Bucureşti, Damian Anfile, o echipă Focus vă prezintă cele mai fascinante şi inedite poveşti din Bellu.

Acum 165 de ani, adică anul în care a luat naştere Cimitirul Bellu, terenul pe care acesta este amplasat se afla la marginea oraşului, un oraş în care trăiau aproape 300.000 de oameni. De-a lungul anilor, aici şi-au găsit locul de veci personalităţi care au schimbat cursul istoriei, printre ei fiind scriitori, artişti, medici, arhitecţi, academicieni, militari, inventatori sau politicieni.

Damian Anfile este teolog, pasionat de istorie şi ghid pentru cei care doresc să descopere cimitirul. De la el am aflat că, deşi poartă numele boierului Barbu Bellu, cel care a donat terenul, iniţiativa cimitirului este a lui Constantin Alexandru Rosetti, care pe atunci era preşedintele sfatului obştesc, echivalentul primarului de astăzi. 

Dacă monumentul dedicat fostului primar nu este unul impresionant, în schimb asistenţa de la înmormântarea acestuia este una epocală, de dimensiuni impresionante. Pentru alţii însă, monumentele exprimă o parte semnificativă a vieţii lor. Este şi cazul familiei Assan. George Assan a devenit celebru pentru construcţia primei mori cu abur din România şi a fost proprietarul maşinii cu numărul 1 de înmatriculare din ţară. Însă o poveste fascinantă o are şi fratele său.

Monumente de acest gen sunt omniprezente în Bellu. De exemplu, cel al unui membru marcant al familiei Xenopol, cu origini britanice. Este una dintre puţinele construcţii gotice din România, dar astfel de monumente deosebite se întâlnesc des în Bellu, chiar dacă vorbim de un cimitir ortodox. Aşa se explică apariţia unor monumente specifice unor culturi prezente pe cu totul alte continente. 

Toate elementele despre care am vorbit până acum transformă Cimitirul Bellu într-unul dintre cele mai interesante obiective turistice din Bucureşti. Şi chiar dacă în România acest tip de turism nu este exploatat la maximum, unele morminte se bucură de o atenţie deosebită.  Un alt loc care atrage publicul ca un magnet este şi cea mai impresionantă construcţie din cadrul cimitirului.
 
Numit adesea un muzeu în aer liber, cimitirul rămâne în continuare unul activ. Pentru că multe din locuri sunt concesionate pe parcursul a mai multor generaţii, unii au mirosit o oportunitate de afacere. Pe internet, un loc de veci aici se vinde începând de la 4.000 de euro şi poate ajunge chiar la 30.000 de euro. 
 
Toţi cei interesaţi să viziteze cimitirul Bellu şi să aibă parte de poveştile lui Damian Anfile, o pot face în mod gratuit, printr-o solicitare transmisă Administraţiei Cimitirelor
 
 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt