Chiria, un lux pentru studenţi. Căminile studenţeşti, luate cu asalt

Chiria, un lux pentru studenţi. Căminile studenţeşti, luate cu asalt

O lună ne mai desparte de începutul noului an universitar, iar studenţii cauta deja o locuinţă de închiriat. Veştile nu sunt prea bune, în marile oraşe preţurile au explodat. Pe primul loc rămâne Clujul, urmat de Bucureşti şi Timişoara. Cei care  nu îşi permit o garsonieră aleg căminele studenţeşti, dar şi acolo este concurenţă: cereri multe, camere puţine.

Universitatea din Suceava nu face faţă cererilor pe care le primeşte de la studenţi. Cu o lună înainte de începerea cursurilor, tinerii se grăbesc să se înscrie. Pentru un loc în cămin plătesc între 300 şi 500 lei.
Sunt aproape 1.500 de locuri de cazare la Universitatea din Suceava. Cine nu mai apucă loc la stat merge la privat, adică închiriază o garsonieră, cu cel puţin 100 de euro în Suceava. 
La Cluj Napoca, un loc într-o cameră cu cinci paturi, la cămin, costă 120 de lei. Pentru cele cu două paturi şi baie şi bucătărie proprie, preţul mai urcă: 190 de lei. Studenţii ar fi dispuşi să dea banii, dar nu sunt camere îndeajuns. Peste 50% nu vor prinde loc nici în acest an. Aşa că şi ei se îndreaptă spre închirierea unui apartament. Clujul rămâne însă pe primul loc în topul celor mai scumpe chirii. În Bucureşti, chiar şi cu 15% au crescut chiriile faţă de anul trecut. O garsonieră porneşte de la 250 de euro. 
Specialiştii îi sfătuiesc pe studenţi să aleagă zone în apropiere de facultate şi să stea departe de cele rău famate. Dacă locuiesc mai mulţi, ideal ar fi ca apartamentul să fie decomandat.  Important este să verifice şi costul utilităţilor. În ce priveşte contractul, acesta  trebuie citit cu atenţie şi neapărat înregistrat la ANAF. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt