China a lansat un satelit care va acţiona ca o punte de comunicaţii între operaţiunile terestre de pe Pământ şi o viitoare misiune pe partea ascunsă a Lunii, marcând o nouă etapă în programul de explorare lunară pe termen lung al ţării, transmite News.ro.
O rachetă Long March 8 care transporta Queqiao-2, de 1,2 tone, numit după un pod mitologic format din păsări, şi doi sateliţi miniaturali, Tiandu-1 şi -2, a decolat din provincia insulară sudică Hainan, a raportat presa de stat.
Partea apropiată a Lunii este întotdeauna orientată spre Pământ. Acest lucru înseamnă că transferurile de date de pe partea îndepărtată sunt imposibile, deoarece nu există o linie cu vedere directă.
Queqiao-2 va orbita în jurul Lunii şi va retransmite semnale către şi de la misiunea Chang'e-6, care se aşteaptă să fie lansată în luna mai. Misiunea robotică Chang'e-6 va încerca să recupereze mostre dintr-un bazin antic, achiziţionând pentru prima dată material lunar de pe partea ascunsă a Lunii.
Queqiao-2 va fi folosită, de asemenea, ca platformă de releu pentru misiunea lunară Chang'e-7 din 2026 şi pentru misiunea Chang'e-8 din 2028.
Până în 2040, Queqiao-2 va face parte dintr-o constelaţie de sateliţi releu care vor servi drept punte de comunicaţii pentru misiunile lunare cu echipaj şi pentru explorarea altor planete precum Marte şi Venus.
Sateliţii miniaturali Tiandu-1 şi -2 vor efectua teste pentru construirea unei constelaţii.
Constelaţia va oferi, de asemenea, suport pentru comunicaţii, navigaţie şi teledetecţie pentru staţia de cercetare a Chinei planificată pentru polul sud al Lunii.
Queqiao-2 are o durată de viaţă proiectată de cel puţin opt ani şi va prelua locul lui Queqiao-1, lansat în 2018.
Queqiao-1, care are o durată de viaţă proiectată de cinci ani şi este doar o treime mai masiv decât Queqiao-2, a fost primul satelit releu desfăşurat pe partea îndepărtată a Lunii.
În 2019, Chang'e-4 a fost prima navă spaţială care a efectuat o aterizare uşoară pe partea îndepărtată a Lunii.