Charles Michel, preşedintele Consiliului European: Viitorul UE nu trebuie să depindă de alegerile prezidenţiale americane

Charles Michel, preşedintele Consiliului European: Viitorul UE nu trebuie să depindă de alegerile prezidenţiale americane

Alegerile Uniunii Europene nu trebuie să depindă de rezultatul alegerilor americane, a declarat preşedintele Consiliului European, Charles Michel.

"Există diferenţe între (Kamala) Harris şi (Donald) Trump, este evident", a subliniat Michel într-un interviu pentru European Newsroom, din care fac parte mai multe agenţii de ştiri europene, potrivit Agerpres.

"Pe termen scurt, va fi diferit. Dar pe termen mediu, pe termen lung, suntem siguri că va fi fundamental diferit?", s-a întrebat el.

Ţările europene aşteaptă cu febrilitate rezultatul alegerilor naţionale americane de pe 5 noiembrie, care ar putea duce la revenirea lui Donald Trump la Casa Albă. Ele se tem că relaţia transatlantică va fi bulversată într-un moment în care Europa trebuie să facă faţă ameninţării ruse şi războiului din Ucraina.

Miliardarul american şi-a exprimat în mai multe rânduri nemulţumirea faţă de rău-platnicii Alianţei, a ameninţat că va suspenda ajutorul militar al Washingtonului către Ucraina şi că va impune noi taxe vamale pentru Europa.

"În ceea ce priveşte parteneriatul economic, credeţi că, cu sau fară Harris, cu sau fără Trump, SUA nu vor mai fi o ţară protecţionistă?", a întrebat el retoric. SUA "sunt o ţară protecţionistă şi regret această situaţie", a afirmat el.

În acest context, europenii nu trebuie "să gândească cu frică de cel care va fi următorul preşedinte al SUA", a mai explicat Michel.

"Nu vreau ca copiii mei să depindă de cine va fi următorul preşedinte al SUA, cine va fi următorul preşedinte al Chinei sau al Rusiei", a adăugat el.

"Vreau ca copiii mei să-şi controleze destinul, pentru că în Europa decidem în privinţa viitorului şi a destinului nostru", a mai spus liderul european.

Charles Michel, fost premier belgian, este în fruntea Consiliului European, care îi reuneşte pe şefii de stat şi de guvern din cele 27 de state membre UE. El urmează să fie înlocuit în funcţie până la sfârşitul anului de portughezul Antonio Costa.
 

Afla mai multe desprecharles michelue
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt