Au mai rămas două zile până când, la Timişoara, Capitala Europeană a Culturii, se va deschide cea mai importantă expoziţie din ultimii 50 de ani dedicată lui Constantin Brâncuşi. Lucrări precum Piatra de Hotar, Coloana sau Măiastra vor fi expuse la Muzeul de Artă.
Expoziţia reuneşte 100 de creaţii evaluate la aproape jumătate de miliard de dolari, iar multe dintre ele ies pentru prima dată din muzeele din Europa. De altfel, măsurile de securitate sunt fără precedent.
Expoziţia Brâncuşi îşi deschide porţile sâmbătă şi va putea fi vizitată până la finalul lui ianuarie 2024. Este o premieră şi reprezintă o întoarcere simbolică a lui Brâncuşi în ţara lui. Pentru ca Muza adormită, Piatra de Hotar sau Coloana să ajungă la Timişoara, a fost nevoie de doi ani şi de o muncă asiduă. Dar şi de sume uriaşe. Bugetul expoziţiei este de un milion şi jumătate de euro.
Sistemul de iluminat e unic pentru un muzeu din România, cu un indice de reproducere a culorii foarte ridicat, astfel încât vizitatorii să se poată bucura de culorile reale ale exponatelor.
Peste 2,5 milioane de euro au investit autorităţile din Timiş şi în sistemul de securitate care va proteja o colecţie unică în lume. Măsurile sunt nemaiîntâlnite până acum într-un muzeu de la noi: transport armat, poartă antitero, sistem antiincendiu cu pompe şi senzori. Firesc, atâta timp cât operele expuse au fost evaluate la peste 400 de milioane de euro. Asigurarea lor a costat aproape un sfert de milion de euro.
Un bilet la expoziţie costă 88 de lei şi are şi o simbolistică aparte - două infinituri răsturnate, dar şi cele opt faţete, câte sunt pe coloana infinitului. Turişti din toată Europa vor veni să vadă operele lui Brâncuşi. Până acum s-au vândut câteva mii de bilete.