Ce va urma după ce Rusia a fost atacată în premieră cu rachete americane? Sergiu Mişcoiu, profesor de Ştiinţe Politice: "Această decizie nu va putea schimba soarta războiului"

Ce va urma după ce Rusia a fost atacată în premieră cu rachete americane? Sergiu Mişcoiu, profesor de Ştiinţe Politice: "Această decizie nu va putea schimba soarta războiului"

Ucraina a lansat pentru prima dată un atac cu rachete balistice ATACMS, furnizate de Statele Unite, asupra teritoriului rus. În aceeaşi zi, Vladimir Putin a semnat noua doctrină nucleară, care prevede un răspuns nuclear chiar şi în cazul unor atacuri convenţionale. Acest atac a avut loc la doar două zile după ce Joe Biden a autorizat Kievul să utilizeze armele americane cu rază mai lungă de acţiune împotriva ţintelor militare din interiorul Rusiei.

Astfel, tensiunile ating cote maxime în războiul de la graniţa noastră. Moscova avertizează că se aprinde scânteia celui de-al treilea razboi mondial. Iar primele ţinte ar putea fi obiective ale Alianţei din România, Polonia sau Bulgaria.
 
Aşadar, ce urmează? La ce să ne aşteptăm? Care va fi răspunsul Rusiei? La ce aceste întrebări a răspuns pentru Prima News, Sergiu Mişcoiu, profesor de Ştiinţe Politice. 
 
"Ucraina a folosit dezlegarea dată de SUA la utilizarea ATACMS pentru a testa capacitatea de a lovi eficient arsenalul militar rusesc. De asemenea, scopul a fost slăbirea capacităţii de furnizare de material militar pentru luptătorii ruşi şi nord coreeni aflaţi pe frontul din Kursk. Atacul s-a dovedit relativ eficient, însă este limpede că doar această decizie, neurmată de furnizarea permanentă a unei cantităţi mari de muniţie, nu va putea schimba soarta războiului", spune Sergiu Mişcoiu, profesor de Ştiinţe Politice. 
 
CE AŞTEPTĂRI ARE PUTIN?
 
"Răspunsul Rusiei constând în noi ameninţări şi în revizuirea doctrinei nucleare este menit sa intimideze SUA şi Europa, în speranţa că Trump va întoarce în primele luni de mandat decizia lui Biden şi îl va forţă pe Zelenski să înceapă negocieri pentru un armistiţiu, chiar şi în actualele condiţii defavorabile Ucrainei", a subliniat Sergiu Mişcoiu, profesor de Ştiinţe Politice. 
 
Potrivit Moscovei, forţele ucrainene au efectuat un atac asupra teritoriului rus în noaptea de luni spre marţi, folosind rachete cu rază lungă de acţiune. Acest incident a avut loc la doar câteva zile după ce Washingtonul a dat undă verde Kievului pentru a ataca teritoriul rus cu acest tip de armament, ceea ce Moscova consideră a fi o linie roşie.
 
Ministrul rus de externe, Serghei Lavrov, a anunţat că orice astfel de atac va determina un „răspuns adecvat şi tangibil”.
 
Ucraina utilizează deja ATACMS-uri în regiunile ocupate de ruşi de mai bine de un an. Aceste rachete au o rază de acţiune de până la 300 km şi sunt dificil de interceptat. În prezent, Kievul poate efectua atacuri mai adânci în teritoriul rus, inclusiv în zona regiunii Kursk, unde forţele ucrainene controlează peste 1.000 km pătraţi.
 
 

Afla mai multe despreatacrusiaracheteamericaneatacms
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt