Şansele unei victorii categorice a extremei drepte în alegerile dramatice din Franţa au scăzut marţi, candidaţii de centru şi de stânga unindu-se cu reticenţă pentru a încerca să împiedice Adunarea Naţională al lui Marine Le Pen să preia puterea pentru prima dată.
Cel puţin 200 de candidaţi atât din alianţa de stânga, cât şi din coaliţia de centru a preşedintelui Emmanuel Macron s-au retras din competiţie înainte de un termen limită crucial, pentru a se uni în spatele candidaţilor rămaşi cu cele mai mari şanse de a-i învinge pe naţionaliştii lui Le Pen, conform estimărilor Politico.
Alegătorii aleg parlamentarii pentru cele 577 de circumscripţii electorale ale Adunării Naţionale franceze, 289 de locuri fiind necesare pentru o majoritate absolută.
Dar de data aceasta, există peste 300 de circumscripţii în care cel puţin trei candidaţi s-au calificat pentru turul al doilea, care va avea loc la 7 iulie. De obicei, aceştia includ unul din extrema dreaptă, unul din alianţa de stânga şi unul din blocul centrist al lui Macron.
Acest lucru a dus la discuţii frenetice în culise între candidaţi şi oficialii partidului cu privire la posibilitatea de a renunţa şi de a se uni împotriva votului anti-Le Pen. Aceştia au avut timp până marţi la ora 18.00 CEST să ia o decizie. Mulţi au ales acum să renunţe.
Până în prezent, 130 de candidaţi ai partidului de stânga Noul Front Popular (din 446 calificaţi pentru turul al doilea), potrivit estimărilor Le Monde, şi 81 de candidaţi din tabăra lui Macron (din 319 calificaţi), potrivit partidului prezidenţial, s-au retras din cursă.
Cifrele oficiale nu sunt disponibile până când datele nu vor fi centralizate de Ministerul francez de Interne, însă potrivit estimărilor vor exista mai puţin de 100 de circumscripţii cu trei candidaţi în turul al doilea.
Primul tur de scrutin de duminică a plasat partidul de extremă dreapta al lui Le Pen, Raliul Naţional, în frunte, în faţa alianţei de stânga, coaliţia de centru a lui Macron ajungând pe locul al treilea.