De la retragerea din Acordul climatic de la Paris şi OMS până la starea de urgenţă la graniţa cu Mexicul şi eliberarea condamnaţilor pentru 6 ianuarie 2021. Ce ordine executive a semnat Donald Trump în prima zi a celui de-al doilea mandat.
Donald Trump a depus luni jurământul devenind al 47-lea preşedinte al Statelor Unite, cu promisiunea de a remodela instituţiile ţării. El a semnat o serie de ordine executive, în faţa susţinătorilor de la Capital One Arena şi apoi la Casa Albă, inclusiv retragerea din Tratatul de la Paris privind schimbările climatice şi solicitarea ca lucrătorii federali să se întoarcă la muncă în persoană, cu normă întreagă, fără posibilitatea de a mai munci de acasă, relatează Reuters şi Associated Press, citate de News.ro.
După o zi de ceremonii, Trump a semnat o serie de ordine executive pentru a limita imigraţia şi a reduce reglementările de mediu şi iniţiativele privind diversitatea rasială şi de gen. El nu a luat măsuri imediate pentru a creşte tarifele, o promisiune cheie a campaniei, dar a declarat că ar putea impune taxe de 25% asupra Canadei şi Mexicului la 1 februarie.
El a semnat un ordin care ar pune capăt unei politici care conferă cetăţenia celor născuţi în Statele Unite, ceea ce va declanşa cu siguranţă o lungă luptă în instanţă. Un alt ordin executiv a desemnat cartelurile de droguri mexicane drept organizaţii teroriste. „Scăpăm de tot cancerul cauzat de administraţia Biden„, a declarat Trump în timp ce semna un teanc de ordine executive în Biroul Oval.
Alte ordine au revocat politicile administraţiei Biden care reglementează inteligenţa artificială şi vehiculele electrice.
De asemenea, el a impus îngheţarea angajărilor la nivel federal şi a ordonat lucrătorilor guvernamentali să se întoarcă la birou, în loc să lucreze de acasă.
El a semnat, de asemenea, documente pentru crearea unui „Departament al eficienţei guvernamentale”, un consiliu consultativ extern condus de miliardarul Elon Musk, care îşi propune să reducă o mare parte din cheltuielile guvernamentale. În cadrul Departamentului de Stat, mai mult de o duzină de diplomaţi de rang înalt nepartizani au fost invitaţi să demisioneze ca parte a unui plan mai amplu de înlocuire a funcţionarilor publici nepartizani cu loialişti.
De asemenea, Trump a declarat că va emite ordine de desfiinţare a programelor federale privind diversitatea şi va solicita guvernului să recunoască doar genurile atribuite la naştere.
Iată la ce se referă primele ordone executive semnate luni:
- Acordarea graţierii şi comutarea pedepselor pentru persoanele care au legătură cu revoltele din 6 ianuarie;
- Declararea imigraţiei ilegale la graniţa dintre SUA şi Mexic drept o urgenţă naţională;
- Desemnarea cartelurilor criminale drept organizaţii teroriste;
- Anularea acordării automate a cetăţeniei pentru copiii născuţi în SUA ai imigranţilor ilegali;
- Suspendarea programului american de reinstalare a refugiaţilor timp de patru luni;
- Crearea Departamentului pentru eficienţă guvernamentală sau DOGE (care va fi condus de Elon Musk):
- Abordarea legii federale care interzice TikTok;
- Tragerea la răspundere a foştilor oficiali guvernamentali „pentru interferenţa în alegeri”;
- Scoaterea SUA din Organizaţia Mondială a Sănătăţii;
- Declararea unei urgenţe energetice naţionale pentru a permite extragerea de resurse suplimentare, inclusiv forarea în Alaska;
- „Protejarea femeilor împotriva ideologiei radicale de gen”.
IERTARE PENTRU ASALTUL ASUPRA CAPITOLIULUI
Donald Trump a graţiat aproximativ 1.500 dintre susţinătorii săi care au atacat Capitoliul Statelor Unite în urmă cu patru ani, în timp ce a trecut rapid la impunerea voinţei sale la doar câteva ore după ce şi-a revendicat preşedinţia, luni.
Decizia sa de a-i graţia pe susţinătorii care au atacat Capitoliul Statelor Unite la 6 ianuarie 2021 va înfuria cu siguranţă poliţia, legislatorii şi alte persoane ale căror vieţi au fost puse în pericol în timpul unui episod fără precedent în istoria modernă a SUA.
Printre cei vizaţi de ordin s-au numărat liderii grupurilor militante de extremă dreapta Oath Keepers şi Proud Boys, care executau pedepse lungi cu închisoarea.
IMIGRAŢIA ŞI CETĂŢENIA
La scurt timp după depunerea jurământului, autorităţile de frontieră americane au închis un program care permitea a sute de mii de migranţi să intre legal în SUA prin programarea unei întâlniri prin intermediul unui smartphone. Programările existente au fost anulate.
La Casa Albă, Trump a semnat un ordin prin care a declarat o urgenţă naţională la graniţa dintre SUA şi Mexic, ceea ce ar debloca finanţarea şi i-ar permite să trimită trupe acolo.
Trump a declarat că favorizează imigraţia legală în timp ce semna ordinele de declarare a unei urgenţe naţionale la graniţa dintre SUA şi Mexic, suspendând reinstalarea refugiaţilor şi punând capăt cetăţeniei automate pentru orice persoană născută în SUA.
Trump a recunoscut că se va confrunta cu o contestare juridică iminentă în ceea ce priveşte anularea cetăţeniei prin naştere, care a fost consacrată în Constituţia SUA din 1868. El a spus că cetăţenia automată este „pur şi simplu ridicolă” şi că el crede că se află pe „un teren (juridic) bun” pentru a schimba lucrurile. În schimb, Trump a declarat că forţa de muncă imigrantă este necesară pentru investiţiile pe care le anticipează că lvor însoţi impunerea de tarife mai mari. „Sunt de acord cu imigraţia legală. Îmi place. Avem nevoie de oameni”, a spus el.
TIKTOK
Trump a semnat un ordin executiv prin care TikTok continuă să funcţioneze timp de 75 de zile, ceea ce reprezintă o uşurare pentru utilizatorii platformei de social media, chiar dacă persistă întrebările legate de securitatea naţională. Compania mamă a TikTok, cu sediul în China, trebuia să găsească un cumpărător în SUA sau să fie interzisă la sfârşitul săptămânii trecute. Ordinul lui Trump le dă mai mult timp pentru a găsi un cumpărător.
„Cred că am o slăbiciune pentru TikTok”, a recunoscut Trump.
Biden a refuzat să aplice măsura bipartizană pe care a semnat-o ca lege, în timp ce Trump s-a angajat să menţină TikTok deschis după ce l-a creditat pentru ajutorul acordat victoriei sale în alegerile din 2024. Autoritatea legală a lui Trump de a păstra TikTok este neclară în conformitate cu termenii legii confirmate recent de Curtea Supremă a Statelor Unite.
URGENŢĂ ENERGETICĂ NAŢIONALĂ
Donald Trump a semnat luni un ordin executiv care permite Departamentului pentru Energie să reînceapă cât mai rapid examinarea cererilor de aprobare a proiectelor de export de gaze naturale lichefiate.
Într-un ordin executiv separat, Trump a declarat o urgenţă energetică naţională.
El a prezentat luni un plan radical de maximizare a producţiei americane de petrol şi gaze, inclusiv prin declararea unei urgenţe energetice naţionale, eliminarea reglementărilor şi retragerea SUA din pactul internaţional de combatere a schimbărilor climatice. Aceste măsuri semnalează o răsturnare dramatică în politica energetică a Washingtonului, după ce fostul preşedinte Joe Biden a încercat timp de patru ani să încurajeze o tranziţie de la combustibilii fosili în cea mai mare economie a lumii. Rămâne însă de văzut dacă măsurile vor avea vreun impact asupra producţiei, care se află deja la niveluri record, pe măsură ce companiile care forează urmăresc preţurile ridicate în urma sancţiunilor impuse Rusiei după invazia Ucrainei din 2022.
„America va fi din nou o naţiune producătoare, iar noi avem ceva ce nicio altă naţiune producătoare nu va avea vreodată: cea mai mare cantitate de petrol şi gaze naturale dintre toate ţările de pe Pământ”, a declarat Trump în timpul discursului său de învestire.
Ulterior, Trump a semnat ordinele executive prin care declară o urgenţă energetică naţională şi retrage Statele Unite din Acordul de la Paris din 2015 privind schimbările climatice. De asemenea, a semnat ordine care vizează promovarea exploatării petrolului şi gazelor naturale în Alaska şi inversarea eforturilor lui Biden de a proteja vastele ţinuturi arctice şi apele de coastă ale SUA împotriva forajului.
Trump a declarat că se aşteaptă ca ordinele să contribuie la reducerea preţurilor de consum şi la îmbunătăţirea securităţii naţionale a Statelor Unite. „Vom reduce preţurile, ne vom umple din nou rezervele strategice, până la vârf, şi vom exporta energia americană în întreaga lume”, a spus el.
Grupurile de mediu au declarat că intenţionează să conteste ordinele executive în instanţă.
VEHICULE ELECTRICE
Trump a declarat, de asemenea, că anulează ceea ce el a numit obligativitatea impusă de Biden privind vehiculele electrice şi a promis să pună capăt dezvoltării de noi centrale eoliene.
Ordinul executiv din 2021 semnat de predecesorul său Joe Biden urmărea să se asigure că jumătate din toate vehiculele noi vândute în Statele Unite până în 2030 sunt electrice. Obiectivul de 50% al lui Biden, care nu era obligatoriu din punct de vedere juridic, a câştigat sprijinul producătorilor auto americani şi străini.
Trump a declarat într-un ordin executiv că va opri distribuirea fondurilor guvernamentale necheltuite pentru staţiile de încărcare a vehiculelor dintr-un fond de 5 miliarde de dolari, a cerut să se pună capăt unei derogări pentru ca statele să adopte norme privind vehiculele cu emisii zero până în 2035 şi a declarat că administraţia sa va lua în considerare eliminarea creditelor fiscale pentru vehiculele electrice.
FĂRĂ EOLIENE
Preşedintele Donald Trump a emis un ordin executivă prin care suspendă închirierea de energie eoliană offshore din toate zonele platformei continentale exterioare, în aşteptarea unei analize economice şi de mediu, a anunţat luni Casa Albă.
FĂRĂ TELEMUNCĂ PENTRU FUNCŢIONARII FEDERALI
Preşedintele Donald Trump a ordonat angajaţilor federali să se întoarcă la birou cinci zile pe săptămână, semnând luni un ordin executiv în faţa susţinătorilor entuziaşti de la Capital One Arena din Washington.
Măsura va obliga un număr mare de angajaţi guvernamentali să renunţe la munca de la distanţă, inversând o tendinţă care a luat amploare în primele etape ale pandemiei de COVID-19.
Unii dintre aliaţii lui Trump au afirmat că mandatul de întoarcere fizică la locul de muncă este menit să ajute la desfiinţarea funcţiei publice, facilitându-i lui Trump înlocuirea angajaţilor guvernamentali de lungă durată cu loialişti.
RETRAGERE DIN OMS
Statele Unite vor ieşi din Organizaţia Mondială a Sănătăţii, a declarat luni preşedintele Donald Trump, afirmând că agenţia globală de sănătate a gestionat greşit pandemia de COVID-19 şi alte crize sanitare internaţionale.
Trump a declarat că OMS nu a reuşit să acţioneze independent de „influenţa politică nepotrivită a statelor membre ale OMS„ şi a solicitat „plăţi nedrept de oneroase” din partea Statelor Unite, care sunt disproporţionate faţă de sumele furnizate de alte ţări mai mari, cum ar fi China.
„OMS ne-a jefuit, toată lumea jefuieşte Statele Unite. Acest lucru nu se va mai întâmpla”, a spus Trump la semnare.
Măsura înseamnă că Statele Unite vor părăsi agenţia de sănătate a Organizaţiei Naţiunilor Unite peste 12 luni şi vor opri toate contribuţiile financiare la activitatea sa. Statele Unite sunt de departe cel mai mare susţinător financiar al OMS, contribuind cu 18 % la finanţarea sa totală. Cel mai recent buget pe doi ani al OMS, pentru 2024-2025, a fost de 6,8 miliarde de dolari.
Retragerea lui Trump din OMS nu este neaşteptată. El a luat măsuri pentru a părăsi organismul în 2020, în timpul primului său mandat de preşedinte, acuzând OMS că a sprijinit eforturile Chinei de a „induce lumea în eroare” cu privire la originile COVID.
OMS neagă vehement acuzaţia şi afirmă că a continuat să facă presiuni asupra Beijingului pentru a împărtăşi date care să determine dacă COVID a apărut în urma contactului oamenilor cu animale infectate sau datorită cercetării unor virusuri similare într-un laborator naţional.
SUSPENDAREA ASISTENŢEI STRĂINE PENTRU DEZVOLTARE
Preşedintele american Donald Trump a ordonat luni o suspendare pentru 90 de zile în ceea ce priveşte asistenţa străină pentru dezvoltare, în aşteptarea unor evaluări ale eficienţei şi coerenţei cu politica externă a SUA.
„Toţi şefii de departamente şi agenţii cu responsabilităţi pentru programele de asistenţă pentru dezvoltare externă ale Statelor Unite vor întrerupe imediat noile obligaţii şi plăţi ale fondurilor de asistenţă pentru dezvoltare”, se arată în ordinul executiv semnat de Trump.
FĂRĂ IMPOZIT MINIM PE PROFIT
Preşedintele Donald Trump a semnat luni un ordin executiv prin care declară că acordul global privind impozitul minim pe profit susţinut de administraţia Biden şi negociat cu peste 100 de alte ţări nu are „nicio forţă sau efect” în Statele Unite, cu excepţia unui act al Congresului care să adopte acordul.
TRANSGENDER
Preşedintele Donald Trump a anulat luni ordinele executive care promovau diversitatea, echitatea şi incluziunea (DEI) şi drepturile persoanelor LGBTQ+ şi ale minorităţilor rasiale, îndeplinindu-şi promisiunile de a reduce protecţiile pentru cei mai marginalizaţi americani.
„Administraţia anterioară a încorporat practici profund nepopulare, inflaţioniste, ilegale şi radicale în fiecare agenţie şi birou al guvernului federal”, a declarat Trump într-o declaraţie care însoţeşte ordinul său prin care a revocat zeci de ordine anterioare ale lui Biden, inclusiv protecţiile pentru transsexuali.
La scurt timp după preluarea mandatului, Trump a abrogat 78 de ordine executive semnate de predecesorul său Joe Biden, inclusiv cel puţin o duzină de măsuri de sprijinire a echităţii rasiale şi de combatere a discriminării împotriva persoanelor gay şi transsexuale.