Cât de caldă va fi vara pentru românii care merg în vacanţă în Europa: Grecia, Spania, Turcia, Italia, Franţa, Croaţia – la ce să ne aşteptăm

Cât de caldă va fi vara pentru românii care merg în vacanţă în Europa: Grecia, Spania, Turcia, Italia, Franţa, Croaţia – la ce să ne aşteptăm

În general iulie era cea mai caldă lună din an, însă august devine tot mai des „lider” la căldură. Luna august a fost mai caldă decât iulie în jumătate dintre ultimii ani şi au fost tot mai des cazuri în care în ultimele zile din august, în loc să fie mai răcoare, fiindcă se apropia toamna, a venit căldură mare.

Sunt tot mai lungi perioadele cu zile consecutive în care temperaturile trec de 35 C şi sunt extrem de rare în ţările din sudul Europei nopţile în care temperatura scade sub 20 C. În cele mai calde locuri din Grecia şi Turcia temperaturile pot trece de 43 C.


Pentru vacanţă în sudul Europei, ar trebui să ne aşteptăm la temperaturi de peste 35 C ziua şi de 20-25 C noaptea. Sunt utile şi aplicaţiile de vreme pe telefon, însă pentru prognozele pe maxim 3-5 zile, nu pentru mai mult.


În sudul Europei, din cauza căldurii excesive, multe activităţi de relaxare s-au mutat mai târziu, spre seară şi noapte. Se fac excursii şi pe înserat, multe restaurante închid mai târziu şi s-a mutat ora de închidere în unele camping-uri spre miezul nopţii, faţă de ora 22.


În bazinul Mediteranei, încă de la început de 2024 s-a făcut simţită o secetă puternică ce a dat naştere unor condiţii critice pentru agricultură. În unele zone turistice ar putea fi restricţii la folosirea apei, în locuri precum piscinele sau duşurile pe plajă. Dar cât e de cald?


Într-o seară de iulie, în 2023, erau la ora 22 peste 34 C la Malaga (Spania), iar în Sicilia erau 32 C.

În Europa nu mai revin verile plăcute de acum 20-30 de ani

Luna trecută a fost cea mai caldă lună iunie de când există date meteo complete pe plan global, dar şi în România. În Europa au fost şi temperaturi de peste 42 C şi nopţi în care temperatura nu a scăzut sub 28 C.

​Tot mai des Europa este lovită de valuri de căldură şi de incendii de pădure izbucnesc şi în Scandinavia, nu doar la Mediterană.

Cele mai „furioase” valuri de căldură au ajuns să dureze 15-20 de zile şi recordurile ajung să fie „dărâmate” şi cu valori uriaşe de 2-3 grade Celsius. Au fost până şi 37 C în Finlanda anii trecuţi, dar şi 40 C în Marea Britanie, în 2023.

Cele mai severe valuri de căldură care au afectat Europa în ultimii 25 de ani au fost în 2003. 2006, 2021 şi 2023.

Afla mai multe desprecaniculacaldura
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt