Capitolul la care România e o mare putere şi spulberă Germania şi Franţa. Demonstraţia unui economist de la BNR

Capitolul la care România e o mare putere şi spulberă Germania şi Franţa. Demonstraţia unui economist de la BNR

Industria în România are o pondere mai mare în PIB decât în Germania sau Franţa, reiese din statistici. Observaţia a fost făcută de Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR.

Chiar dacă România este a doua cea mai săracă ţară din Uniunea Europeană, la unele capitole am fi peste Germania şi Franţa. Cristian Popa, membru în Consiliul de Administraţie al BNR, arată că industria în România are o pondere mai mare în PIB decât media Uniunii Europene şi că este, la acest capitol, chiar şi peste ţări ca Germania şi Franţa, 

„Ne-am obişnuit atât de mult cu sloganul „Nu mai avem industrie”, încât am ajuns să credem că este adevărat. Nu este. Industria în România are o pondere mai mare în PIB decât în Germania şi net superioară mediei Uniunii Europene. Da, vorbim despre România zilelor noastre, nu de „Epoca de Aur”. Datele indică o perspectivă total diferită de cea a nostalgicilor după comunism, mulţi din păcate: un sfert din valoarea adăugată brută a PIB-ului românesc provine din sectorul industrial, mult peste media Uniunii Europene. Această cifră contrazice naraţiunea populară şi demonstrează un echilibru sănătos între robusteţea sectorului industrial şi diversitatea economică”, explică Popa, citat de Adevărul.

Cum era acum 30 de ani

El admite că acum trei decenii, industria avea în România o pondere şi mai mare cu 10 procente. Asta nu înseamnă, însă, că era şi mai eficientă.

„Într-adevăr, acum 30 de ani, industria avea o pondere mai mare cu aproape 10 procente în PIB, dar dintr-un PIB de 10 ori mai mic în termeni nominali. De altfel, în 2022 aproximativ 40% din exporturile României au fost reprezentate de categoria „Maşini şi echipamente pentru transport”, conform INS. Dacă acum 30 de ani eram izolaţi, astăzi România şi industria sa au devenit parte din lanţurile de producţie europeană”, mai scrie el.

România a ajuns în sfârşit, după atâţia ani de tranziţie, la o maturizare economică, crede Popa.

„În timp ce melancolicii privesc în urmă la „zilele de glorie” ale industriei ca fiind o „Epocă de Aur”, consider că datele actuale sugerează mai degrabă o maturizare economică. Vorbim despre o structură economică mult mai capabilă să navigheze prin complexităţile secolului XXI. România de azi nu mai este în epoca industriei grele şi ineficiente. A evoluat spre un peisaj industrial modern, unde calitatea primează asupra cantităţii şi unde piaţa globală decide cine este câştigător şi cine este pierzător. Celor ce suspină după acele vremuri „bune”, le spunem că este timpul să trecem peste nostalgia pentru fabrici colosale şi poluante, în mijlocul oraşelor, pentru a îmbrăţişa realitatea că o economie sănătoasă şi rezilientă înseamnă diversitate, adaptabilitate, productivitate şi un sector dezvoltat al serviciilor. Avem în continuare uzine, dar astăzi sunt relocate în afara oraşelor, dacă nu le vedem zilnic nu înseamnă că ele nu există, şi da, utilizează tehnologii mult mai avansate”, încheie Cristian Popa.

Afla mai multe despreeconomieromaniabnr
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt