Canicula topeşte România! Peste 40 de grade Celsius la umbră

Canicula topeşte România! Peste 40 de grade Celsius la umbră

Valul de caniculă topeşte România. Temperaturile de peste 40 de grade la umbră sunt greu de suportat, aşa că în aceasă perioadă la 112 telefonul sună continuu. În nici 48 de ore s-au înregistrat deja 2000 de apeluri, iar zeci de pesoane au avut nevoie de îngrijiri medicale în stradă doar în Capitală. Căldura este un coşmar şi pentru comercianţii din pieţe, a căror marfă se strică pe tarabe.

Ora 13.00, iar termometrul arată, la Turnu Măgurele, 43 de grade. În Capitală, la orele prânzului erau 42 de grade Celsius, greu de suportat pentru cei care s-au încumetat să iasă din case. ((INTRĂ BULLET)) Peste 1940 de apeluri au fost înregistrate la 112 în doar 30 de ore, numai în Bucureşti. Peste 1.100 dintre ele au fost urgenţe de cod roşu şi galben. 

Cei care rămân în case apelează la aerul condiţionat, ca să o scoată la capăt.. Ca urmare, consumul de energie atinge noi recorduri. Fierbe nu numai Capitala, ci tot sudul ţării. Este atât de cald, încât un profesor universitar a realizat un experiment în zona Olteniei şi a arătat cum poate prăji ouă în tigaie, pe nisip, în soare. Temperatura la sol arăta 78 de grade!

Canicula este un coşmar şi pentru comercianţi. În Iaşi, aproape 30% din fructele şi legumele din pieţe sunt aruncate la gunoi pentru că se strică. Arşiţa de pe străzi, dar şi din case îi trimite pe oameni direct la ştrand. 

Şi animalele de la Grădina Zoologică primesc doză dublă de răsfăţ zilele acestea. La Zoo Târgu Mureş, au parte de porţii suplimentare de fructe, dar şi de  dusuri reci şi băi în piscină. Meteorologii anunţă că valul de caniculă continuă până la finalul acestei săptămâni. Medicii ne recomandă aşadar să ne ferim să ieşim din casă la orele amiezii, să ne hidratăm corespunzător şi să mâncăm multe fructe şi legume. 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt