Cancerul colorectal, cel mai frecvent în ţara noastră. România nu are Program Naţional de Screening

Cancerul colorectal, cel mai frecvent în ţara noastră. România nu are Program Naţional de Screening

În fiecare an, peste 13.500 de români sunt diagnosticaţi cu cancer colorectal. Este cel mai frecvent tip de cancer din ţara noastră. Chiar şi aşa, nu există un program naţional de prevenire, aşa cum se întâmplă în alte ţări europene, în care oamenii de peste 50 de ani primesc prin poştă teste care pot depista boala. Prin fonduri europene, Spitalul Militar şi un ONG, care luptă pentru drepturile pacienţilor, au lansat un ghid de prevenire, iar în ultimii doi ani au testat aproape 50.000 de oameni. 

Îmbătrânirea, dieta nesănătoasă, consumul de alcool şi sedentarismul sunt printre factorii care predispun la apariţia cancerului colorectal, cel mai întânit tip de cancer în România, dar şi în Europa. Afectează aproape în egală măsură pe femei şi bărbaţi. 

Îmbătrânirea, dieta nesănătoasă, consumul de alcool şi sedentarismul sunt printre factorii care predispun la apariţia cancerului colorectal, cel mai întânit tip de cancer în România, dar şi în Europa. Afectează aproape în egală măsură pe femei şi bărbaţi. De cele mai multe ori, boala dă simptome în stadii avansate. Un test simplu, însă, poate depista boala la timp.
În România nu există un program naţional de screening. Cu ajutorul fondurilor europene, Spitalul Militar Central şi Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice au început o campanie de testare în Bucureşti şi Judeţul Ilfov. 48.000 de oameni au fost testaţi.
 
Testele au fost distribuite atât la Spitalul Militar, cât şi prin intermediul unei caravane de testare ori prin medici de familie. Printre cei care s-au testat se numără şi actorul Florin Zamfirescu. 
Informaţiile şi recomandările avizate sunt esenţiale pentru depistarea din timp a bolilor. 9 din 10 persoane depistate cu cancer colorectal supravieţuiesc, dacă boala este descoperită la timp.
 
Cancerul colorectal. Ghid de prevenţie” este numele unei broşuri de 16 pagini, în care informaţii din surse sigure au fost comprimate pe înţelesul tuturor. Ghidul poate fi găsit pe site-ul www.copac.ro.
 
 

 

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt