Camera Reprezentanţilor din SUA va vota sâmbătă texte separate în privinţa ajutorului acordat Ucrainei, Israelului şi Taiwanului

Camera Reprezentanţilor din SUA va vota sâmbătă texte separate în privinţa ajutorului acordat Ucrainei, Israelului şi Taiwanului

Camera Reprezentanţilor din SUA va vota sâmbătă texte separate care deblochează fonduri pentru Ucraina, Israel şi Taiwan, a anunţat miercuri liderul republican al instituţiei, Mike Johnson. Dacă va fi adoptat de camera cu majoritate republicană, pachetul legislativ - care va fi prezentat miercuri - va fi apoi analizat de Senatul cu majoritate democrată, relatează AFP, preluat de News.ro.

"Ne aşteptăm ca votul final asupra acestor proiecte de lege să aibă loc sâmbătă seara", a scris Mike Johnson într-o scrisoare adresată aleşilor, consultată de AFP.

Aleşii vor vota asupra a patru texte, care nu au fost încă dezvăluite. Ajutorul pentru Ucraina va include "un mecanism de împrumut de ajutor", a precizat liderul republican. Încurcat în dispute partizane, Congresul blochează de luni de zile în adoptarea de fonduri pentru Kiev, aflat în război cu Rusia din februarie 2022.

BIDEN PLEDEAZĂ PENTRU UN VOT POZITIV ÎNTR-UN EDITORIAL ÎN WALL STREET JOURNAL

Preşedintele american Joe Biden i-a îndemnat în repetate rânduri pe aleşi să adopte fără întârziere un pachet de asistenţă militară şi umanitară. Miercuri dimineaţă, el şi-a repetat apelul într-un editorial publicat în The Wall Street Journal.

Camera Reprezentanţilor din SUA "trebuie să adopte de urgenţă" proiectele de lege privind un nou ajutor pentru Ucraina şi Israel şi pentru ajutorul umanitar pentru Gaza, a cerut liderul democrat. "În timp ce ambele ţări sunt perfect capabile să îşi apere propria suveranitate, ele depind de ajutorul american pentru a face acest lucru, inclusiv de arme. Iar noi ne aflăm într-un punct de cotitură", a scris el în cotidianul financiar american.

Marţi, Casa Albă a arătat un sprijin prudent pentru aceste noi proiecte de lege, înainte ca preşedintele Joe Biden să le susţină în mod deschis. "Atât Ucraina, cât şi Israelul sunt atacate de inamici fără scrupule, care urmăresc anihilarea lor", a declarat el în editorial.

Liderul rus Vladimir Putin "vrea să subjuge poporul ucrainean şi să absoarbă naţiunea lor într-un nou imperiu rus", a arătat Biden, adăugând că "guvernul iranian vrea să distrugă Israelul şi astfel să şteargă pentru totdeauna de pe hartă singurul stat evreu din lume".

"America nu trebuie să accepte niciodată niciunul dintre aceste rezultate", a îndemnat preşedintele.

Ucraina duce o lipsă disperată de muniţie în războiul său cu Rusia, iar fondurile americane s-au epuizat. Israelul, la rândul său, s-a confruntat sâmbătă seara cu un atac direct fără precedent din partea Iranului, pe fondul unor tensiuni regionale sporite.

Un pachet de asistenţă militară şi economică de 60 de miliarde de dolari pentru Ucraina a fost adoptat de Senat în februarie. Dar republicanii din Camera Reprezentanţilor au refuzat să ia în considerare textul - în parte din cauza unei dispute privind frontierele şi politica de imigraţie.

Dacă va fi adoptat de Camera cu majoritate republicană, pachetul legislativ, care urmează să fie prezentat miercuri, va fi apoi examinat de Senatul cu majoritate democrată, înainte de a ajunge în cele din urmă pe biroul lui Joe Biden pentru promulgare.

PREŞEDINTELE REPUBLICAN AL CAMEREI REPREZENTANŢILOR, AMENINŢAT CU DESTITUIREA DE PROPRIUL PARTID

Anunţul lui Mike Johnson că va supune la vot proiectele de lege a fost respins de unii dintre colegii săi republicani, relansând posibilitatea unui vot de neîncredere şi a unei noi crize în Camera Reprezentanţilor. Predecesorul său, republicanul Kevin McCarthy, a fost destituit anul trecut după o rebeliune a aripii trumpiste a partidului său.

Mike Johnson a aruncat Partidul Republican "în haos, servindu-i pe democraţi şi adoptând agenda lui Biden", a declarat furioasă republicana Marjorie Taylor Greene. "Acum va finanţa războaie externe", a adăugat ea. El "trebuie să-şi dea demisia şi să le permită republicanilor să aleagă un speaker nou care să pună America pe primul loc şi să treacă la o agendă republicană", a cerut republicana extremistă, fidelă lui Trump.

Speakerul Johnson a exclus însă ideea unei plecări voluntare din funcţie. "Nu voi demisiona", a declarat Mike Johnson reporterilor, calificând ameninţarea cu o moţiune de cenzură drept "absurdă".

Săptămâna aceasta, el a obţinut aparent sprijinul lui Trump, după ce a fost în Florida, la reşedinţa acestuia, pentru a sta de vorbă despre agenda Congresului.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt