Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a respins definitiv contestaţia depusă de Călin Georgescu, prin care acesta încerca să suspende efectele documentelor desecretizate de CSAT, pe baza cărora alegerile prezidenţiale din decembrie au fost anulate.
Procesul a fost iniţiat la Curtea de Apel Bucureşti de Asociaţia pentru Apărarea Libertăţilor Publice (APALP), având ca obiect „suspendare executare act administrativ”, solicitând stoparea efectelor documentelor declasificate transmise CSAT de Serviciul Român de Informaţii, Serviciul de Informaţii Externe, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale şi Ministerul Afacerilor Interne – DGIPI.
Motivele pentru care instanţa supremă a respins contestaţia lui Călin Georgescu
Pe 18 decembrie 2024, cererea depusă de asociaţie a fost respinsă de Curtea de Apel Bucureşti ca „inadmisibilă”.
Călin Georgescu şi APALP au formulat recurs la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, însă instanţa supremă a decis definitiv:
„Respinge excepţia nulităţii recursului, ca nefondată. Admite excepţia lipsei de interes a recursului şi, în consecinţă, respinge recursul formulat de recurenţii Asociaţia pentru Apărarea Libertăţilor Publice – APALP şi Călin Georgescu împotriva încheierii din data de 12.12.2024 şi a sentinţei civile nr. 138 din 18 decembrie 2024, pronunţate de Curtea de Apel Bucureşti, în ceea ce priveşte soluţia dată cererii de suspendare întemeiate pe prevederile art. 14 din Legea nr. 554/2004, ca lipsit de interes. Respinge cererea de efectuare a unei trimiteri pentru solicitarea unui aviz CEDO, ca inadmisibilă. Respinge recursul formulat de recurenţii APALP şi Călin Georgescu împotriva soluţiei date cererii de sesizare a Curţii Constituţionale, ca nefondat. Definitivă”, se precizează în hotărârea ICCJ.
Aceasta este a doua acţiune pierdută de Călin Georgescu în încercarea de a contesta rezultatul alegerilor, după ce ceruse şi anularea hotărârilor BEC care stabileau reluarea procesului electoral de la zero.
Pe 6 decembrie 2024, Curtea Constituţională a invalidat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale, în care Georgescu fusese declarat câştigător, motivând decizia prin documentele desecretizate de CSAT, primite de la SRI, SIE, MAI şi STS.
Recent, preşedintele Curţii Constituţionale, Marian Enache, a explicat pentru juridice.ro motivele acestei anulări, subliniind că decizia s-a bazat exclusiv pe documentele furnizate de CSAT, care au demonstrat că „au existat interferenţe în desfăşurarea procesului electoral”, iar hotărârea a fost „de apărare a statului român şi a democraţiei constituţionale”.
În ceea ce priveşte solicitările lui Călin Georgescu şi ale susţinătorilor săi pentru anularea acestei decizii şi reluarea turului al doilea al alegerilor, Enache a fost categoric: „este exclus”.