Burduja: Voi prezenta în Guvern un raport detaliat privind efectele negative ale politicilor Green Deal asupra sectorului energetic românesc

Burduja: Voi prezenta în Guvern un raport detaliat privind efectele negative ale politicilor Green Deal asupra sectorului energetic românesc

Ministrul Energiei, Sebastian Burduja, a declarat, a doua zi după instalarea la Casa Albă a noului preşedinte al Statelor Unite, Donald Trump, că politicile de decarbonare ale UE, deşi bine intenţionate, riscă să transforme economiile europene în ″victime″ şi că va prezenta în Guvern un raport detaliat privind efectele negative ale Green Deal asupra sectorului energetic românesc, scrie Profit.ro. România are la dispoziţie fonduri UE nerambursabile de multe miliarde de euro pentru investiţii în modernizarea industriei sale energetice, inclusiv în decarbonare, în principal prin Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) şi Fondul de Modernizare.

Este cea mai radicală luare de poziţie a sa de până acum pe această temă. În mesajul său, Burduja a spus inclusiv că România are centrale pe cărbune care pot fi modernizate. Anterior, tot recent, el plusase în dialogul de la distanţă cu Comisia Europeană pe marginea dorinţei României de a amâna închiderea termocentralelor pe lignit, ale companiei de stat Complexul Energetic Oltenia (CEO), avansând ca termen anul 2032, în condiţiile în care declaraţiile şi documentele oficiale publice de până atunci menţionau anul 2029.

″DE LA “GREEN DEAL” LA “SMART DEAL”. România a demonstrat de-a lungul istoriei că ştie să facă faţă provocărilor, dar astăzi traversăm un moment critic pentru viitorul energiei noastre şi al Europei. Politicile de „înverzire” ale Uniunii Europene, deşi bine intenţionate, riscă să ne transforme economiile europene în victime ale birocratizării şi deciziilor neadaptate realităţilor economice. Raportul Draghi o spune fără menajamente, ce am văzut şi în date statistice calde: Uniunea Europeană, care a produs doar 3% din cărbunele mondial în 2024 şi a emis mai puţin de 5% din emisiile globale de CO2, îşi aplică singură cele mai dure politici de mediu. Aceasta nu este o cale spre prosperitate. Preşedintele Trump a arătat ieri lumii că democraţiile sunt puternice doar atunci când economiile lor sunt puternice. Şi ştiţi ce face o economie puternică? Produce energie sigură, accesibilă şi abundentă! Energie care ţine fabricile deschise, preţurile scăzute şi pune mâncare pe masa fiecărei familii″, a transmis acum Burduja.

Potrivit ministrului, România are tot ce-i trebuie pentru a fi lider regional în energie.

Avem gaze naturale (suntem deja primul producător din UE) şi centrale pe cărbune care pot fi modernizate conform celor mai noi tehnologii BAT, cu emisii reduse şi eficienţă ridicată. Construim viitorul noul program nuclear românesc, cu parteneri strategici precum SUA, Canada, Italia, Franţa, Coreea de Sud şi Japonia. Avem zeci de proiecte hidroenergetice în lucru, începute de zeci de ani şi pe care ne-am apucat să le finalizăm, şi deci potenţialul să fim motorul energetic al Europei de Est, inclusiv în perspectiva reconstrucţiei Ucrainei″, a menţionat Sebastian Burduja.

El a adăugat că ceea ce ne poate ţine pe loc este o ″birocraţie sufocantă″ şi ″un Green Deal care ignoră realităţile din teren″.

De aceea se impune, aşa cum au spus şi lideri ai PPE, o dezbatere solidă despre modul în care şi dacă UE va continua Green Deal-ul pentru următorii ani. Este timpul să ne trezim! Dacă nu ne redresăm acum, riscăm să pierdem ultima şansă de a reconstrui economia europeană pe baze solide. România trebuie să aibă curajul să spună lucrurilor pe nume: europenii merită să plătească mai puţin pentru energie, iar noi putem oferi soluţia. Este simplu: producţie masivă de energie înseamnă preţuri mici, preţuri mici înseamnă bunuri şi servicii ieftine produse/prestate în UE, adică o calitate a vieţii mai bună pentru fiecare român şi european, locuri de muncă mai bine plătite şi competitivitate europeană. E o ecuaţie simplă pe care trebuie să o accepte şi Comisia Europeană.

În perioada următoare, voi prezenta în Guvern un raport detaliat privind efectele negative ale politicilor ”Green Deal” asupra sectorului energetic românesc. Şi mă angajez, ca întotdeauna, să acţionez în interesul ţării mele. România are energia de care Europa are nevoie. Vom avea suficient pentru noi şi pentru vecinii noştri, de la Chişinău la Viena. Dar, pentru asta, trebuie să luăm decizii curajoase şi să punem capăt iluziei că o economie slabă poate susţine o democraţie puternică. România trebuie să fie puternică, pentru ca Europa să fie puternică!″, a conchis Burduja.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt