Buget mai mare pentru Apărare

Buget mai mare pentru Apărare

Klaus Iohannis a anunţat că România va aloca 2,5% din PIB doar pentru apărare. Este vital să investim în propriile noastre forţe de apărare, spune şeful statului. Anunţul a venit chiar de ziua Armatei. Şi tot astăzi, a avut loc şi şedinţa Consiliului Suprem de Apărare al Ţării, unde preşedintele a cerut o actualizare a situaţiei de pe frontul ucrainean de război.

Ziua Armatei Române a fost marcată prin ceremonii militare şi religioase. Premierul Nicolae Ciucă a avut de această dată dublă calitate: premier şi ministru interimar al Apărării.

Prezenţa militară de pe teritoriul României a fost consolidată în contextul războiului din Ucraina. Primul convoi cu tehnică militară franceză a ajuns în ţara noastră în urmă cu câteva zile şi va completa mijloacele tehnice ale grupului de luptă NATO de la Cincu.

România ar urma să achiziţioneze mai multe sisteme de drone din categoria celor care pot fi utilizate şi pentru distrugerea obiectivelor inamice. Vorbim aşadar despre o licitaţie care vizează cumpărarea a trei sisteme complete de drone kamikaze cu o valoare de circa 8,2 milioane de euro plus TVA.

Despre programele de înzestrarea ale armatei s-a discutat şi în şedinţa Consiliului Suprem de Apărare al Ţării, care vor face parte din programul Armata 2040.

Principalul subiect de discuţie însă a fost analiza războiului din Ucraina şi implicaţiile pe care le are pentru România. În cadrul CSAT s-a discutat şi despre sancţiunile aplicate Rusiei. Până în prezent au fost adoptate 8 pachete de măsuri restrictive împotriva Moscovei. Vorbim despre 1.236 de persoane sancţionate şi despre 115 entităţi.

Energia a fost un subiect important al şedinţei. Aşadar au fost analizate şi aprobate propunerile Ministerului Energiei privind îmbunătăţirea rezilienţei energetice a României. Vor fi stimulate investiţiile în producţia de gaze onshore şi offshore, iar resursele de cărbune vor fi importante pentru a traversa această perioadă grea. În plus, România vrea să importe gaze naturale din Azerbaidjan, Emiratele Arabae Unite, Statele Unite ale Americii şi Arabia Saudită.

Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt