Budapesta cere Parlamentului European ridicarea imunităţii lui Péter Magyar, liderul opoziţiei din Ungaria

Budapesta cere Parlamentului European ridicarea imunităţii lui Péter Magyar, liderul opoziţiei din Ungaria

Procurorul general al Ungariei, Péter Polt, a propus suspendarea imunităţii europarlamentarului Péter Magyar pentru infracţiunea de furt - se arată într-un comunicat transmis, joi, de Parchetul General al Ungariei, relatează agenţia MTI, citat de News.ro.

Potrivit documentului, în urma unei anchete desfăşurate de Parchetul Central de Investigaţii pentru infracţiunea de furt, Péter Polt a înaintat o solicitare preşedintelui Parlamentului European pentru suspendarea imunităţii europarlamentarului Péter Magyar, care este preşedintele Partidului Tisza, înfiinţat în acest an şi aflat în opoziţie.

Partidul lui Peter Magyar, un politician care a lucrat pentru guvernul lui Viktor Orban, dar a intrat acum în opoziţie, a cunoscut o ascensiune fulminantă, situându-se pe locul al doilea la alegerile europarlamentare din iunie din Ungaria, obţinând 30 la sută din voturi.

Potrivit datelor disponibile, în zorii zilei de 21 iunie, Péter Magyar se distra într-un club din Budapesta, unde a fost filmat cu telefonul mobil, printre alţii şi de persoana vătămată. După ce Péter Magyar şi un prieten au observat că bărbatul făcea înregistrări, au intrat într-o altercaţie cu acesta. În timpul disputei, Péter Magyar a smuls brusc telefonul din mâna victimei şi l-a băgat în buzunar. Chiar şi după mai multe solicitări din partea victimei, acesta a refuzat să-i înapoieze telefonul şi a negat că l-ar avea asupra sa.

După ce a părăsit clubul, Péter Magyar s-a îndreptat spre Dunăre, fiind urmărit de mai multe persoane, inclusiv de victimă. Europarlamentarul a coborât până la malul apei şi a aruncat intenţionat telefonul în Dunăre. Această conduită poate constitui elementele infracţiunii de furt – se arată în comunicatul Parchetului General.

Telefonul, cu o valoare ce depăşeşte 100.000 de forinţi (peste 250 euro), a fost recuperat după intervenţia poliţiei, funcţional, şi returnat apoi victimei.

Pe baza probelor disponibile, procurorul general al Ungariei a propus preşedintelui Parlamentului European suspendarea imunităţii europarlamentarului Péter Magyar.

Procedurile penale împotriva europarlamentarului şi clarificarea ulterioară a detaliilor faptelor vor fi posibile doar după suspendarea imunităţii acestuia, a precizat Parchetul General al Ungariei.

Partidul lui Peter Magyar, Tisza, este afiliat Popularilor Europeni (PPE), cel mai mare grup din Parlamentul European (are 188 de locuri din cele 720).

Cum poate fi ridicată sau apărată imunitatea unui europarlamentar?

Ca răspuns la o cerere de ridicare a imunităţii unui deputat adresată Parlamentului European de către o autoritate naţională competentă (sau la o cerere de apărare a imunităţii unui deputat sau a unui fost deputat), preşedintele Parlamentului anunţă cererea în plen şi o trimite comisiei parlamentare competente (Afaceri juridice).

Comisia poate solicita orice informaţii sau explicaţii pe care le consideră necesare. Deputatul în cauză are posibilitatea de a fi audiat şi poate prezenta documente sau alte probe scrise. Comisia adoptă o recomandare, cu uşile închise, pe care o înaintează întregului Parlament, în vederea aprobării sau respingerii cererii de ridicare sau apărare a imunităţii deputatului.

În cadrul sesiunii plenare care urmează deciziei comisiei, Parlamentul adoptă o decizie cu majoritate simplă de voturi.

După vot, Preşedintele comunică imediat decizia Parlamentului deputatului şi autorităţii competente a statului membru.

Un eurodeputat îşi păstrează locul chiar dacă i se ridică imunitatea. Mandatul unui deputat european este un mandat naţional şi nicio altă autoritate nu i-l poate retrage. În plus, ridicarea imunităţii unui deputat european nu este un verdict de „vinovăţie”. Aceasta permite doar autorităţilor judiciare naţionale să continue o anchetă sau un proces.

Întrucât deputaţii în Parlamentul European sunt aleşi în conformitate cu legislaţia electorală naţională, în cazul în care aceştia sunt găsiţi vinovaţi de o infracţiune penală, este de competenţa autorităţilor statului membru să decidă dacă mandatul lor este, prin urmare, anulat, arată procedura publicată pe site-ul Parlamentului European.

Afla mai multe despreungariaimunitatepéter magyar
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt