Bucureştiul se află în capul listei oraşelor cu cele mai scumpe costuri privind poluarea, cu un total anual de peste 6 miliarde de euro. În plus, Capitala este pe locul 2 în Europa în topul celor mai poluate oraşe.
Deşi în topul celor mai poluate oraşe din Europa ne aflăm pe locul 2, după Atena, avem cele mai ridicate costuri sociale pe cap de locuitor asociate poluării care ne plasează pe locul întâi.
Potrivit raportului „Health costs of air pollution in European cities“, peste 3 mii de euro pe cap de locuitor ne costă poluarea din Bucureşti, adică aproximativ 6,35 miliarde de euro la nivelul Capitalei. Suma reprezintă costuri de sănătate, concedii medicale, medicamentaţie sau spitalizări.
- Bucureşti – 3.004 eur/cap de locuitor
- Milano (Italia) – 2.843 eur
- Padova (Italia) 2.455 eur
- Varşovia (Polonia) - 2.433 eur
- Bratislava (Slovacia) – 2.168 eur
- Veneţia (Italia) – 2.106 eur
- Brescia (Italia) – 2.106 eur
- Sofia (Bulgaria) – 2.084 eur
- Torino (Italia) - 2.076 eur
- Munchen (Germania) – 1.984 eur
Şi Institutul Naţional de Sănătate Publică a prezentat o statistică îngrijorătoare. Conform acesteia, dacă administraţia bucureşteană condusă de Nicuşor Dan şi-ar îndeplini doar ţintele deja asumate pentru combaterea poluării în Capitală, speranţa de viaţă a cetăţenilor ar creşte cu 4 ani.
29.000 de români mor anual din cauza poluării
Într-o intervenţie la Aleph News, activistul de mediu Alex Găvan prezintă cifre îngrijorătoare şi spune că a propus administraţiei de la Bucureşti, dar şi candidaţilor, soluţii pentru combaterea poluării. La nivelul ţării, fenomenul deceselor din cauza poluării a înregistrat o creştere îngrijorătoare, înregistrând anul trecut peste 29.000 de decese.
„În loc să plătim costurile pentru a vindeca, am putea să le plătim pentru a preveni. Suntem pe locul doi ca cea mai poluată capitală după Atena. În România mor anual 29.000 de români din cauza poluării. Platforma noastră a venit cu zece priorităţi pentru mediu şi oraş, pe care le punem la dispoziţie candidaţilor. Sunt bine definite, dezvoltate şi vin cu soluţii”, a declarat Alex Găvan.
Bucureştiul riscă infringement din cauza poluării
Termoficarea şi traficul sunt principalele surse de poluare ale Capitalei. Cifrele ne arată ca poluarea rezultată în urma traficului reprezintă 58% din deprecierea calităţii aerului, iar problema încălzirii rezidenţiale are şi ea un aport de 27%.
Mai mult decât atât, Comisia Europeană a impus Bucureştiului elaborarea şi adoptarea Planului Integrat de Calitate a Aerului până la cel târziu 30 octombrie 2024.
Capitala României este singurul oraş care încă nu are implementate măsurile impuse în urma condamnării Curţii Europene de Justiţie, din anul 2020, şi riscă penalizări şi chiar măsuri de infringement.