BREAKING NEWS. A murit Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse

BREAKING NEWS. A murit Alexei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse

Cel mai important lider al opoziţiei din Rusia din ultimul deceniu, Alexei Navalnîi, a murit în închisoarea din interiorul Cercului Arctic, anunţă BBC, citând agenţiile de presă ruse.
Citeşte şi: Toate reacţiile legate de moartea lui Navalnîi
UPDATE:
Mama lui Alexei Navalny, Lyudmila, spune că fiul ei era "viu, sănătos şi fericit" când l-a văzut ultima dată pe 12 februarie, într-o postare pe Facebook, citată de ziarul Novaya Gazeta.
 
"Nu vreau să aud nici un fel de condoleanţe", a adaugat ea.
UPDATE: 
Ministerul rus de externe acuză vineri Statele Unite de faptul că reacţionează ”pripit” după ce şeful diplomaţiei americane Antony Blinken a apreciat că Moscova este ”responsabilă” de moartea în detenţie a opozantului rus Aleksei Navalnîi, relatează news.ro.
În loc să se lanseze în acuzaţii pripite, ar trebiui să dea dovadă de reţinere şi să aştepte rezultatele oficiale ale expertizei medicale”, denunţă într-un comunicat diplomaţia rusă.
 
Preşedintele Dumei de Stat, Camera inferioară a Parlamentului rus, Viacelsav Volodin, consideră că moartea lui Navalnîi este ”în profitul Occidentului”.
 
El citează numele ”binecunoscute” ale ”secretarului general al NATO, liderilor americani şi (germanului Olaf) Scholz, (britanicului) Rishi Sunak şi (ucraineanului) Volodimir Zelenski, toţi vinovaţi de moartea lui Navalnîi”, apreciază pe Telegram Volodin.
 
”Ei sunt cei care, împreună cu numeroasele lor decizii ratate (...) profită de moartea sa”, subliniază Volodin fără să-şi explice acuzaţiile.
Volodin acuză însă Occidentul de faptul că vrea ”să distrugă Rusia”.
UPDATE:
Văduva lui Aleksei Navalnîi, Iulia Navalnaia, cere vineri, de la tribuna Conferinţei Securităţii de la Munchen (MSC), ca preşedintele rus Vladimir Putin să ”fie ţinut personal responsabil” şi ”pedepsit” pentru atrocităţi comise împotriva soţului său, relatează News.ro.
Iulia Navalnaia întîmpina în mod vizibil să creadă vestea morţii acestuia.
 
”Dacă este adevărat, aş vrea ca Putin, tot personalul său, tot anturajul său, tot Guvernul său, prietenii săi, să ştie că vor fi pedepsiţi pentru
ceea ce-au făcut ţării noastre şi soţului meu”, a declarat ea.
 
”Ei vor fi traduţi în justiţie, iar această zi va veni în curând”, a declarat ea.
UPDATE:
Medici ruşi au încercat timp de peste 30 de minute să-l reanime pe opozantul rus Aleksei Navalnîi, a cărui moarte în închisoare a fost anunţată vineri, anunţă un spital local, citat de agenţia rusă de presă Interfax, relatează AFP.
 
”Medici care au sosit la faţa locului au continuat manevre de reanimare care erau efectuate deja de medicii închisorii”, anunţă un spital public din oraşul Labîtnangi, situat în apropierea coloniei penitenciare din Arctica în care era încarcerat Aleksei Navalnîi.
 
”Ei le-au continuat timp de peste 30 de minute, Cu toate acestea, pacientul a decedat”, precizează spitalul
UPDATE:
Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zakharova, spune că "acuzaţiile occidentale" despre moartea lui Navalny sunt "auto-revelatoare".
 
Într-o declaraţie pe Telegram, ea spune că rezultatele analizei medico-legale privind cauza morţii lui Navalny nu sunt disponibile în prezent.
 
Zakharova adaugă că ea crede că Occidentul a ajuns deja la propriile concluzii.
UPDATE:
Preşedintele rus Vladimir Putin a fost ”informat cu privire la deces” vineri, anunţă Kremlinul.
 
”Preşedintele a fost informat”, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedinţiei ruse, Dmitri Peskov, citat de agenţia oficială rusă de presă Tass.
 
Serviciile penitenciare se ocupă de ”verifocări” şi ”clarificări” cu privire la cauza decesului, a anunţat el.
UPDATE:
Kira Yarmysh, purtătorul de cuvânt al lui Navalnîi, a declarat că nu au încă nicio confirmare a morţii acestuia.
Într-o postare pe X (fostul Twitter), ea scrie: "Serviciul penitenciar federal din Districtul Yamalo-Nenets difuzează ştiri despre moartea lui Alexei Navalnîi în IK-3. Nu avem încă nicio confirmare a acestui lucru".
Avocatul lui Navalny zboară acum spre Siberia, iar echipa sa va raporta mai multe informaţii pe măsură ce le va avea, adaugă ea.
Ştirea iniţială:
Considerat drept cel mai vehement critic al preşedintelui Vladimir Putin, Navalnîi ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare pentru infracţiuni considerate în general motivate politic.
El a fost mutat într-o colonie penală din Arctica, considerată una dintre cele mai dure închisori, la sfârşitul anului trecut.
Serviciul penitenciar din districtul Yamalo-Nenets a declarat că acesta "nu s-a simţit bine" după o plimbare făcută vineri şi că şi-a pierdut "aproape imediat cunoştinţa”, adăugând că a fost chemată imediat o echipă medicală de urgenţă care a încercat să-l resusciteze, dar fără succes.
 
"Medicii de urgenţă au consemnat decesul deţinutului".
 
Avocatul lui Navalnîi, Leonid Solovyov, a declarat presei ruse că nu va face încă niciun comentariu, dar cu toate astea consilierul său apropiat Leonid Volkov a scris pe X: "Autorităţile ruse publică o mărturisire potrivit căreia l-au ucis pe Alexey Navalnîi în închisoare. Nu avem nicio modalitate de a o confirma sau de a dovedi că nu este adevărat"..
 
Cauzele morţii sale sunt în curs de investigare, a relatat agenţia de ştiri Tass.
 
Avea de ispăşit o pedeapsă de 19 ani
 
Navalnîi era încarcerat într-o colonie penitenciară izolată, în Arctica, în condiţii foarte dificile, scrie News.ro.
 
Activistul ispăşea o pedeapsă de 19 ani de închisoare cu privire la ”extremism”.
 
Navalnîi a sosit în acest nou centru de detenţie, în Iamalo-Neneţia, la sfârşitul lui decembrie, după un lung transfer în care apropiaţii săi nu au primit nicio veste, provocând îngrijorări în străinătate.
 
Susţinătorii săi dădeau asigurări atunci că autorităţile ruse căutau să-l izoleze şi mai mult, odată cu apropierea alegerilor prezidenţiale din martrie, în care o victorie a lui Vladimir Putin nu ridică nicio îndoială.
 
La începutul lui ianuarie Navalîi anunţa pe reţele de socializare că a fost trimis ”şapte zile la izolare” pentru că nu s-a identificat în mod corect.
 
Această măsură a fost aplicată imediat după ”ieşirea sa din carantină”, a cărei dată nu a precizat-o,
 
”Ideea că Putin ar fi satisfăcut de faptul că m-a băgat într-o cabană din Marele Nord şi că nu voi mai fi torturat în izolare era nu doar laşă, ci naivă”, denunţa el.
 
La începutul lui februarie, el le-a cerut ruşilor să nu voteze cu Vladimir Putin în alegerile prevăzute în perioada 15-17 martie.
 
El nu a spus atunci numele candidatului pe care-l susţinea. 
 
Cine a fost Navalnîi?
 
Alexei Navalnîi a fost, probabil, cel mai cunoscut critic al lui Putin.
 
Timp de mai bine de un deceniu, el a expus corupţia din inima puterii ruseşti. Investigaţiile sale video au primit zeci de milioane de vizualizări online
 
Un militant carismatic, Navalnîi a înfiinţat o reţea de birouri regionale de campanie, după ce plănuia să candideze la preşedinţie în 2018. I s-a interzis accesul la vot.
 
În 2020, el a fost otrăvit în Siberia de ceea ce laboratoarele occidentale au confirmat ulterior că era un agent neurotoxic.
 
A fost tratat în străinătate şi a fost încarcerat de la întoarcerea în Rusia în ianuarie 2021, când a fost imediat arestat.
 
Înainte de a fi încarcerat, el locuia la Moscova împreună cu soţia sa Iulia şi cei doi copii ai lor.
 
TIMELINE. Cum a ajuns Navalnîi unul din principalii oponenţi ai lui Putin
 
BBC face o trecere în revistă a principalelor acţiuni politice din viaţa lui Navalnîi, oponentul lui Putin decedat vineri.
 
2007 - Datorită folosirii inteligente a reţelelor de socializare sub forma unui blog, Alexei Navalnîi se face remarcat prin documentarea investiţiilor sale în companiile petroliere de stat, în căutarea de dovezi de corupţie.
 
La scurt timp după aceea, a fost exclus din partidul liberal de opoziţie Iabloko pentru că a participat la "activităţi naţionaliste".
 
Decembrie 2011 - Fundaţia anticorupţie a lui Alexei a adunat un număr considerabil de adepţi, expunând bogăţiile elitelor de la Kremlin. Mai târziu, în acelaşi an, el devine un lider cheie al protestelor electorale după ce partidul Rusia Unită al lui Putin a câştigat scrutinul, în ciuda faptului că campania Kremlinului a fost afectată de acuzaţii de fraudă.
 
Iulie 2013 - Navalnîi este arestat sub acuzaţia de deturnare de fonduri, fiind acuzat de guvernul rus de fraudă în valoare de 16 milioane de ruble (500.000 de dolari). El neagă acuzaţiile.
 
Septembrie 2013 - În cadrul unei candidaturi pentru funcţia de primar al Moscovei, Navalnîi termină pe locul al doilea, cu un sprijin puternic pentru Serghei Sobyanin, susţinut de Kremlin.
 
Decembrie 2018 - Cinci ani mai târziu, prezenţa lui Navalny continuă să perturbe Rusia idealizată a lui Putin, în timp ce acesta încearcă să candideze la preşedinţie. Cu toate acestea, Putin îi interzice candidatura, invocând condamnarea lui Navalnîi pentru delapidare. În ciuda faptului că Navalnîi îi îndeamnă pe ruşi să boicoteze votul, Putin continuă să câştige un al patrulea mandat.
 
August 2020 - Navalnîi este spitalizat în Siberia şi plasat în comă indusă medical după ce şi-a pierdut cunoştinţa în timpul unui zbor. Testele arată că a fost otrăvit cu Novichok, un agent neurotoxic utilizat în mod obişnuit în epoca sovietică. Kremlinul neagă că ar fi responsabil pentru atac.
 
Ianuarie 2021 - La întoarcerea la Moscova, Navalnîi este reţinut la aeroport. Mii de oameni demonstrează în întreaga Rusie pentru eliberarea sa.
 
Februarie 2021 - Alexei este condamnat la doi ani şi jumătate de închisoare pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare, în timp ce se recuperează în Germania. El este trimis într-o colonie penală.
 
August 2023 - Sentinţa lui Navalnîi este mărită la nouă ani după o condamnare pentru noi acuzaţii de delapidare şi sfidare a instanţei. Sunt adăugaţi alţi 19 ani într-o instituţie cu "regim special" pentru acuzaţii de extremism.
 
Decembrie 2023 - După ce a dispărut timp de două săptămâni, liderul opoziţiei este localizat într-o colonie penală din nordul Arcticii.
 
Februarie 2024 - Alexei Navalnîi moare în închisoare.

 

Afla mai multe desprenavalni
Distribuie:envelope-fillEmail
viewscnt